Sport     | 21.05.2019. 07:57 |

Preminuo Niki Lauda

FENA Internet

BEČ, 21. maja (FENA) - Trostruki šampion  Formule 1 Niki Lauda, koji se smatra jednim od najboljih takmičara svih vremena i koji je kasnije postao uspješan avio poduzetnik, preminuo je jučer u 70. godini.

Austrijanac Lauda, kojem su prije nekoliko mjeseci transplantirana pluća, hospitaliziran je u januaru zbog upale pluća.

"S dubokom tugom objavljujemo da je naš voljeni Niki mirno preminuo okružen porodicom", navodi se u saopćenju porodice koje su objavili austrijski mediji.

"Njegova jedinstvena ostvarenja kao sportiste i biznismena ostat će nezaboravna kao i njegova žeđ za akcijom, njegova direktnost i hrabrost. On je uzor za sve nas, bio je dobar i brižan suprug, otac i djed i nedostajat će nam", objavila je porodica, prenosi Reuters.

Lauda je osvojio dva svjetska prvenstva 1975. i 1977. s Ferrarijem, a treći 1984. s McLarenom, a vozio je na 171 trci za March, BRM, Ferrari, Brabham i McLaren.

Godine 1976. imao je fatalnu nesreću na trkama u  Nürburgringu, kada je skoro čitav minut bio zarobljen u bolidu koji se zapalio i dobio je velike opekotine na licu, a udisao je i toksične materije. To je uzrokovalo dalje zdravstvene probleme i dvije transplantacije bubrega, 1997. i 2005. godine, a 2018. je imao transplantaciju pluća.

Uprkos ozbiljnim opekotinama koje je zadobio u nesreći, ubrzo se vratio u svoj Ferrari s modificiranom kacigom. Njegovo rivalstvo s britanskim vozačem Jamesom Huntom, prvakom McLarena iz 1976. godine, bilo je intenzivno i postalo je predmetom filma “Rush” iz 2013. godine.

Nakon dvije manje uspješne godine u rivalskoj odjeći Brabham, a potom dvogodišnje pauze, Lauda se vratio u F1 još četiri sezone u McLarenu i osvojio naslov 1984.godine.

Prilikom prve pauze nakon Brabhama, Lauda je osnovao charter avio kompaniju.

Tokom 1980-ih i 1990-ih, osnovao  je  "Lauda Air"  međunarodnog prijevoznika s dugim letovima iz Austrije širom svijeta prije nego što je 2012. godine spojen u Austrian Airlines.

Lauda se također vratio na F1 na upravljačkim pozicijama, prvo s Ferrarijem 1990-ih i kasnije s Mercedesom, gdje je 2012. godine imenovan za neizvršnog predsjednika.

Laudina smrt potresla je F1 zajednicu nekoliko dana prije Grand Prixa u Monaku, dragulja u takmičarskom kalendaru.

"Svi u McLarenu su duboko tužni na vijest da je naš prijatelj, kolega i svjetski prvak iz Formule 1, Niki Lauda, ​​preminuo", rekao je tim.

"Niki će zauvijek biti u našim srcima i u našoj povijesti."

Britanski bivši F1 prvak Jenson Button, koji je osvojio Brawn GP 2009. na Twitteru je napisao: “Legenda nas je napustila. Odmorite se u miru Niki".

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Preminuo veliki prijatelj BiH Erhard Busek

Preminuo zamjenik načelnika Kozarske Dubice

Preminuo Li Peng, kineski premijer iz vremena Tienanmena

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel