Bosna i Hercegovina     | 20.05.2019. 18:32 |

Održana prezentacija skoka sa Starog mosta u virtualnoj stvarnosti

FENA Denis Leko

MOSTAR, 20. svibnja (FENA) - Prezentaciju "Skočiti sa Starog mosta u virtualnoj stvarnosti" u ponedjeljak je u Centru za kulturu održala profesorica kompjuterske grafike s Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Selma Rizvić nakon koje su svi zainteresirani posjetitelji mogli iskusiti skok kroz virtualnu stvarnost.

 Profesorica Rizvić kazala je kako je ideja da ova aplikacija bude zabavna, ali s druge strane i edukativna.

- Simulaciju ovog skoka sa Starog mosta napravio je jedan student s Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu nakon čega smo mi dodali priče o mostu i neku vrstu kviza kako bismo provjerili koliko se zapravo iz tih naših priča nauči, a kada korisnik to nauči i točno riješi kviz, tek onda može i skočiti - kazala je Rizvić.

Dodala je također kako ovaj projekt može jako puno pomoći u turističkoj promociji Mostara, ali i Bosne i Hercegovine.

- U ovoj prezentaciji imamo priče o povijesti Mosta, o arhitekturi, destrukciji, rekonstrukciji i neke druge zanimljive i bitne detalje. Dobili smo i neke međunarodne nagrade za ovaj rad pa su ljudi automatski čuli i učili o Starom mostu i Mostaru, tako da je projekt već pomogao u turističkoj promociji ovog grada - kazala je Rizvić.

Sarajevo Graphics Group (SGG) je laboratorija s Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu koja radi virtualne prezentacije kulturnog naslijeđa koje su, kako kaže Rizvić, i danas u Mostaru ispričali posjetiteljima, a kruna ovog događaja bio je skok sa Starog mosta.

Član Upravnog odbora Udruženja za promociju talijanske kulture u Bosni i Hercegovini Dante Alighieri, Adnan Mehmedović kazao je kako je siguran da se ova prezentacija dopala svima.

- Ovaj projekt, na kojemu je profesorica Rizvić radila nekoliko godina, za mene je bio novitet i jedno interesantno i nesvakidašnje iskustvo, a vjerujem i svima ostalima koji ovako kroz virtualnu stvarnost mogu iskusiti nešto što u stvarnosti nikad ne bi napravili, odnosno skočiti sa Starog mosta - kazao je Mehmedović.

Ovaj događaj organizirali su Udruženje za promociju talijanske kulture u Bosni i Hercegovini Dante Alighieri u suradnji s Veleposlanstvom Italije u Sarajevu te Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, a osim navedene prezentacije upriličeno je i predstavljanje knjige "2018, l' anno he passo" čiji je autor Manlio Tagliloi.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel