Svijet     | 20.05.2019. 11:22 |

Egipatske snage sigurnosti ubile dvanaest terorista nakon napada u Gizi

FENA Internet

KAIRO, 20. maja (FENA) - Egipatske snage sigurnosti ubile su u ponedjeljak dvanaest terorista u pretresima nakon napada koji se desio u nedjelju u glavnom gradu i provinciji Giza, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

 - Egipatski sektor nacionalne sigurnosti je obaviješten da se grupa terorista, koji pripadaju pokretu Hasem, sastavljenom od ostataka zabranjenog pokreta ´Muslimansko bratstvo`, priprema za niz napada koji će izazvati haos i nered u zemlji - navodi se u izjavi objavljenoj na Facebook stranici ministarstva.

- Da bi nastavili sa naporima policije u borbi protiv terorističke grupe Bratstva, snage sigurnosti su u proaktivnoj akciji pretresle dva stana koje je koristio terorist za skrivanje i pravljenje eksplozivnih naprava, - dodaje se u saopštenju.

U dva stana pronađeno je deset automatskih pušaka, municija, četiri eksplozivne naprave i električne komponente za izradu bombi, prenosi Xinhua.

Sigurnosni pretres je izvršen dan nakon eksplozije koja je pogodila turistički autobus i privatni automobil u Gizi, u kojoj je ranjeno sedamnaest osoba.

Egipat se bori protiv terorizma nakon vojnog svrgavanja islamističkog predsjednika Mohameda Morsija 2013. godine .

Napadi u kojima je ubijeno stotine pripadnika policijskih i vojnih snaga uglavnom su se dešavali na Sinajskom poluostrvu, dok su novi napadi izvedeni u Kairu i drugim gradovima, u kojima su stradali i civili.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U Njemačkoj optuženo šest stranih državljana za planiranje terorističkih napada

Evropska unija će pružiti milijardu eura hitne kratkoročne makrofinansijske pomoći Egiptu

Sisi započinje treći mandat na čelu Egipta, put izlaska iz krize i dalje dug i naporan

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta