Bosna i Hercegovina     | 17.05.2019. 13:33 |

Za nekoliko mjeseci početak izgradnje nove bolnice u Doboju

FENA Dušica Stanojević

DOBOJ, 17.maja (FENA) - Izgradnja nove bolnice u Doboju, za koju po sistemu „ključ u ruke“, angažirana kineska kompanija „China Sinopharm“, trebalo bi da da počne za tri do šest mjeseci - očekuje ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Nakon sastanka s gradonačelnikom Borisom Jerinićem i direktorom bolnice Mladenom Gajićem, Šeranović je istakao da je Ministarstvo dostavilo sva potrebna dokumenta, a od kineskog partnera očekuju njihov program rada, u okviru kojeg će oni definirati vremenski okvir za projektovanje.

-Očekujem da će to biti za tri do šest mjeseci gotovo, nakon čega kreće izgradnja - rekao je Šeranić i podsjetio da je Vlada i kineska firma formirala timove za rješavanje određenih tehničkih pitanja koja se odnose na lokacijske uslove, urbanističko-tehničke saglasnosti, izvještaje o uticaju na životnu sredinu.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić i direktor kompanije „China Sinopharm“ Li Chan potpisali su sredinom marta ugovor za "Projektovanje, izgradnju i opremanje nove bolnice Doboj – po principu 'ključ u ruke'", ukupne vrijednosti 88.568.717 KM bez PDV-a.

Na lokaciji za izgradnju novog objekta bolnice Li Chan i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik su postavili kamen-temeljac, čime je ozvaničen početka realizacije projekta koji će trajati 36 mjeseci.

Dobojska nova bolnica je projektovana da dugoročno opslužuje oko 330.000 stanovnika dobojske regije u RS, te Zeničko-dobojskog kantona i Tuzlanskog kantona u Federaciji BiH.

Raspolagat će sa ukupno 468 kreveta, imat će glavni operacioni blok s četiri operacione sale, urgentni blok s operacionom salom, dijagnostički centar s više od 22 razne radiološke i druge dijagnostičke procedure, dnevnu ambulantnu/polikliničku uslugu s oko 20 specijalističkih konsultacija, onkološku dnevnu bolnicu i drugo.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Na području Gračanice pronađeno vozilo sa drogom i većom količinom novca, uhapšena jedna osoba

Vučić se sastao s Dodikom: Pripreme za veliki Vaskršnji sabor teku odlično

Festival FutureA I ove godine u Goraždu

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli