Bosna i Hercegovina     | 16.05.2019. 13:12 |

U Mostaru počela međunarodna znanstvena konferencija germanista

FENA Denis Leko

MOSTAR, 16. svibnja (FENA) - Druga međunarodna znanstvena konferencija germanista "Njemački u jugoistočnoj Europi: Osvrti na prošlost i budućnost" počela je u četvrtak na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru (SUM) u organizaciji Studija njemačkog jezika i književnosti i Društva germanista BiH.

Pročelnica Studija njemačkog jezika i književnosti Senka Marinčić kazala je kako ovom konferencijom, koja je okupila brojne znanstvenike, završava manifestacija Dani njemačkog jezika na SUM-u.

- Ovogodišnja konferencija okupila je znanstvenike iz zemalja jugoistočne Europe koji će u dva dana prezentirati 17 izlaganja iz jezikoslovlja, književnosti, kulture i civilizacije zemalja njemačkog govornog područja i didaktike - kazala je Marinčić.

Dodala je kako navedena konferencija, ali i cijela manifestacija svjedoče da Filozofski fakultet SUM-a opravdava svoju ulogu u akademskoj, ali i u široj društvenoj zajednici.

Postdoktorand na Odsjeku za njemački jezik i književnost na Sveučilištu u Splitu Sandra Lukšić govorila je o suradnji mostarskog i splitskog sveučilišta.

- U Splitu smo od ove akademske godine pokrenuli Studij njemačkog jezika i književnosti i svojim dolaskom ovdje nastojimo potaknuti suradnju sa Sveučilištem u Mostaru i nadam se da ćemo u godinama koje dolaze surađivati sve više, kao i da će biti prilike za razmjenu nastavnog osoblja, ali i studenata naših sveučilišta - kazala je Lukšić.

Predsjednica Društva germanista u Bosni i Hercegovini Sanela Mešić kazala je kako je cilj tog društva udružiti germanistike u BiH.

- Cilj nam je, također, da intenziviramo suradnju, da imamo još više konferencija poput ove u Mostaru. Sastajemo se, upoznajemo, razmjenjujemo rezultate znanstvenih i istraživačkih radova kako bi se upoznali s onim čime se bave naše kolege te kako bi raspravljali o raznim aktualnim temama - kazala je Mešić.

Prva osnivačka konferencija održana je u Sarajevu, druga se danas i sutra održava u Mostaru, dok će sljedeće održati u Banjaluci.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

'Mjera mora' predstavlja BiH na svjetskoj pozornici Venecijanskog bijenala (VIDEO)

Dan otvorenih vrata Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg

Završen SMART Campus Hackathon by SUMIT 2023.

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu