Bosna i Hercegovina     | 14.05.2019. 13:45 |

Udruženje BH novinari najoštrije osudio fizički napad na kamermana RTV TK

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14.maja (FENA) – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju fizički napad na kamermana Radio-televizije Tuzlanskog kantona Ademira Mešanovića na površinskom kopu „Šikulje“ u Lukavcu, koji posluje u sastavu Rudnika Kreka. Radnici zaštitarske firme „Cobra“ jutros su nasrnuli na kamermana Mešanovića, i tom prilikom oštetili kameru i bacili je u blato.

Prema informacijama kojima raspolažu BH novinari, napad je izvršen po nalogu uprave Rudnika Kreka, čiji je „krizni štab“ ranije donio odluku o „zaštiti imidža“ firme na način da se novinarskim ekipama onemogući snimanje deložacije porodica, čije se kuće i imanja nalaze u blizini površinskog kopa „Šikulje“.

Osim napada na ekipu RTV Tuzlanskog kantona i sprečavanja kamermana da radi svoj posao, i drugim novinarskim ekipama je onemogućeno snimanje.

- Nasilničko i primitvno ponašanje radnika zaštitatke firme „Cobra“ i odluka Uprave Rudnika Kreka s direktorom Osmanom Blekovićem na čelu, da ne dozvole medijima snimanje, nedopustiv su atak na slobodu izražavanja i sigurnost rada medijskih profesionalaca, te predstavljaju posebno brutalan pokušaj sprečavanja medija da izvještavaju o događaju od javnog značaja, kakav jeste deložacija i sudbina porodica koje žive u blizini  rudnika – saopćeno je.     

BH novinari i Linija za pomoć novinarima zahtijevaju javno očitovanje Uprave Rudnika Kreka o tom napadu i hitnu dozvolu svim novinarskim ekipama da prate postupak  deložacije i o tome izvjeste bh.javnost.

Napad je prijavljen nadležnoj policijskoj stanici radi provođenja istrage i pravnog sancioniranja uposlnika firme „Cobra“ koji je fizički napao Ademira Mešanovića i oštetio imovinu RTV Tuzlanskog kantona, navodi se u saopćenju Upravnog odbora BH novinara.  

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Hrvatski MVEP uputio Srbiji prosvjednu notu zbog fizičkog napada na hrvatske državljane

Australska policija nazvala napad nožem na biskupa Asirijske crkve terorističkim činom

U napadu sunitskih militanata u Iranu ubijeno pet policajaca

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu