Bosna i Hercegovina     | 14.05.2019. 09:28 |

Laboratoriji spremni usvojiti nove zahtjeve u standardizaciji

FENA Saopćenje

MOSTAR, 14. svibnja (FENA) - Petodnevni trening podrške laboratorijama i institutima u Bosni i Hercegovini za usvajanje zahtjeva definiranih u novoj verziji ISO 17025:2017 standarda počeo je u ponedjeljak u Federalnom agromediteranskom zavodu, priopćili su u utorak iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

Na treningu će sudjelovati 43 predstavnika institucija i laboratorija iz cijele zemlje, uz podršku USAID/Sweden FARMA II projekta.

"Međunarodni sporazumi o akreditaciji pružaju okvir koji omogućuje da akreditirani certifikati budu prihvaćeni širom svijeta i to smanjuje rizik od odbijanja proizvoda od strane međunarodnih trgovinskih partnera i uklanja potrebu da se proizvodi ponovo ocjenjuju prilikom ulaska u svaku zemlju", kazali su organizatori.

Također navode kako akreditacija osigurava nezavisnu procjenu tijela za ocjenu usklađenosti u odnosu na priznate standarde te kako je Agencija za akreditaciju BiH (BATA) značajno unaprijedila prihvaćanje proizvoda i usluga preko nacionalnih granica, čime je stvorila okvir za podršku međunarodne trgovine uklanjanjem tehničkih prepreka.

"Da bi laboratorija bila akreditirana od strane BATA-e, ona mora ispunjavati propisane zahtjeve i implementirati ISO 17025 'Opći zahtjevi za kompetentnost ispitnih i kalibracijskih laboratorija', a ovo pitanje temelj je zahtjeva korisnika za edukacijama, posebno kada je u pitanju nova verzija certifikata", poručuju organizatori.

Svrha treninga je podrška akreditiranim laboratorijima i potencijalnim novim korisnicima u procesu akreditacije ISO 17025:2017, a s ciljem primjene novih specifikacijskih zahtjeva za osiguranje stručnosti za provođenje testova, uključujući i uzorkovanje.

"Sve akreditirane laboratorije (prehrambene, veterinarske i poljoprivredne laboratorije) morat će pokrenuti prelazak na ovu novu verziju do kraja 2020. godine. Da bi laboratorije uspješno i na vrijeme prešle na novi standard, koji ima značajne razlike u odnosu na prethodnu verziju, potrebna je tehnička pomoć za laboratorije", dodaju organizatori.

Da bi uspješno prošli akreditaciju novog ISO 17025: 2017 standarda koji provodi BATA, laboratorije moraju također provoditi interne revizije u planiranim intervalima kako bi njihova administracija dobila povratnu poruku o tome je li postojeći sustav zadovoljava sve zahtjeve, je li primjenjuju ove zahtjeve i je li se sistem učinkovito održava.

"Osoblje laboratorije bit će obučeno u primjeni postavljenih zahtjeva razjašnjavanjem značenja pojedinačnih zahtjeva ISO 17025, tako da se mogu adekvatno implementirati u dokumentaciju laboratorije, a sve to će se postići kombinacijom prezentacija, vježbi, praktična laboratorijska ISO 17025 standardna demonstracija i grupna rasprava", zaključuju iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel