Svijet     | 10.05.2019. 12:01 |

Zamjenik kineskog premijera Liu He u Washingtonu na konsultacijama o carinama

FENA Internet

WASHINGTON, 10. maja (FENA) - Kineski zamjenik premijera Liu He doputovao je u četvrtak u Washington na 11. krug ekonomskih i trgovinskih konzultacija na visokoj razini s američkom stranom.

Liu je novinarima rekao da je iskreno došao u Washington, te se u trenutnim posebnim okolnostima nada racionalnom i otvorenom dijalogu s američkom stranom.

Liu je također član političkog ureda Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i šef je kineske strane u ekonomskim pregovorima  Kine-SAD.

Kina smatra da povećanje carinskih tarifa nije rješenje problema, rekao je Liu, ističući kako je to štetno za Kinu, Sjedinjene Države i cijeli svijet, prenosi Xinhua.

Prije  konsultacija u Washingtonu Kina je objavila da će poduzeti nužne protumjere ako SAD nastave s planovima za podizanje carina na uvoz iz Kine.

U izjavi objavljenoj u srijedu glasnogovornik kineskog Ministarstva trgovine rekao da Sjedinjene Američke Države namjeravaju podići carine s 10 posto na 25 posto za 200 milijardi dolara vrijedan uvoz iz Kine. Glasnogovornik je rekao da eskalacija trgovinskih napetosti nije u interesima oba naroda ni ljudi iz cijelog svijeta i Kina duboko žali zbog toga. Ako se carinske mjere SAD-a provedu, Kina će trebati poduzeti nužne protumjere.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Macron i von der Leyen pozvali Kinu da iskoristi uticaj na Rusiju i okonča rat u Ukrajini

Vučić: Srbija je ponosna na "čelično partnerstvo" s Kinom

Bijela kuća ponovila da je SAD protiv izraelskog kopnenog napada na Rafah

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel