Svijet     | 10.05.2019. 11:34 |

U Sjedinjenim Državama infekcije hepatitisa A povećane za 300 posto

FENA Internet

WASHINGTON, 10. maja (FENA) - Hepatitis A, kao i ospice, bolest je koja se može spriječiti vakcinom, ali posljednja istraživanja pokazala su da je broj oboljelih od ove bolesti kod odraslih u Sjedinjenim Američkim Državama porastao za čak 300 posto u posljednje dvije godine.

Istraživači iz američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti analizirali su broj slučajeva prijavljenih agenciji u periodu od 2013. do 2018. godine, putem Državnog sistema za nadzor bolesti.

Infekcije hepatitisa A povećale su se za 294 posto između 2016. i 2018., navodi se u studiji objavljenoj u četvrtak u sedmičnom izvještaju MMWR-a (Sedmični izvještaj o morbiditetu i mortalitetu - Morbidity and Mortality Weekly Report).

Ovu bolest jetre uzrokuje virus. Bol u želucu, nizak apetit, mučnina, umor i žutica najčešći su simptomi, koji se obično završavaju u roku od dva mjeseca, nakon čega se organizam oslobodi infekcije.

Visoko zarazni virus prenosi se konzumiranjem kontaminirane hrane, kroz bliske osobne i seksualne kontakte, ili kroz upotrebu droga.

Većina ljudi koji dobiju hepatitis A potpuno se oporave i nemaju trajno oštećenje jetre, ali u rijetkim slučajevima infekcija može uzrokovati prestanak rada jetre pa čak i smrt.

Povećan broj oboljelih evidentiran je u nekoliko država SAD-a od 2016. godine i ovi slučajevi povezani su s kontaminiranom hranom, seksualnim prijenosom među muškarcima koji imaju seksualne odnose s muškarcima, osobama koje koriste droge i među beskućnicima.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) iznio je podatke da je od 2016. godine bilo 8.500 hospitalizacija i najmanje 140 smrtnih slučajeva širom SAD-a više nego što bi se očekivalo s hepatitisom A, javio je CNN.

U prošlosti su se pojave hepatitisa A javljale svakih 10 do 15 godina kod djece koja nisu pokazivala simptome bolesti, a djeca su sada redovno vakcinisana u dobi od jedne godine.

- Povećanje broja vakcinisanih osoba među ugroženim grupama infekcija hepatitisom A bi mogla biti zaustavljena i moglo bi se spriječiti buduće širenje - objasnili su autori.

Jedna doza vakcine protiv hepatitisa A pruža zaštitu u 95 posto slučajeva do 11 godina.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bijela kuća ponovila da je SAD protiv izraelskog kopnenog napada na Rafah

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli