Bosna i Hercegovina     | 09.05.2019. 13:17 |

Na mostarskim Šehitlucima proučena dova šehidima

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 9. svibnja (FENA) - Na mostarskim Šehitlucima u četvrtak je proučena dova šehidima i odana počast svim poginulim borcima Armije i MUP-a RBiH.

 Dovu šehidima, u povodu sjećanja na Dan pobjede nad fašizmom - 9. svibnja, koji se već niz godina obilježava i kao Dan zlatnih ljiljana i Dan logoraša, proučio je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, a prigodnim riječima obratio se i glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić.

 "Danas se sjećamo šehida koji su dali svoje živote da bi druge generacije došle na svijet i sa sobom donijele nadu, dobro i sreću", kazao je ef. Maksumić i poručio kako se dug prema šehidima teško može do kraja ispuniti. 

"Na nama je da nastavimo put šehidske požrtvovanosti koja daje nadu, stalno vraća sjećanje, daje novu snagu i pobuđuje novi život", naglasio je Maksumić.

 Učenju dove pored obitelji šehida prisustvovao je veliki broj dužnosnika javnog i društvenog života Grada Mostara.

 Esad Humo, ratni zapovjednik Armije BiH kazao je kako ne treba pričati o detaljima, koji su svima poznati, nego treba pričati o posljedicama 9. svibnja te poručio da Bosna i Hercegovina nikada ne bi više bila živa da nije bilo Armije.

 Po mišljenju Safeta Oručevića, ratnog gradonačelnika Mostara, fašizma nikada nije prestalo biti, samo je bio prigušen i tiši i smireniji.

 "Nekada se rasplamsavao sve ove godine i desetljeća, a od pada fašizma događalo se sve ono što se danas događa ovdje. Negiran je holokaust i negirani su zločini, javljale su se fašističke struje, dolazile su ere dobrih i loših lidera i ta borba je vječna", kazao je Oručević i dodao kako će se te snage uvijek javljati i nikada neće biti poražene, ali da se treba boriti da je više onih koji su na strani antifašizma.

 Dovom šehidima i sjećanjem na Dan pobjede nad fašizmom završena je ovogodišnja 44. kulturno-vjerska manifestacija "Dani mevluda i zikra".

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel