Najave     | 08.05.2019. 10:37 |

Nedjelja Crvenog križa i Crvenog polumjeseca 2019 - 'Ljubav u službi humanosti'

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 8. maja (FENA) - Centralna svečanost obilježavanja Svjetskog dana i Nedjelje Crvenog križa i Crvenog polumjeseca najavljena je za danas u Sarajevu, pod nazivom 'Ljubav u službi humanosti'.

U okviru tog događaja bit će dodijeljena najviša priznanja - 8. maj, pojedincima u strukturi Crvenog križa FBiH (CKFBiH) koji su postigli poseban doprinos u radu organizacije Crvenog križa, kao i Godišnja priznanja organizacijama i pojedincima za rezultate postignute u prethodnoj godini. Na toj svečanosti bit će upriličena i dodjela zahvalnica onima koji su pružili podršku promociji humanih ciljeva te organizacije.

Crveni križ Grada Tuzla upriličit će 9. maja u tom gradu okrugli sto o temi 'Crveni križ i dostojanstveno starenje', a tim događajem želi se ukazati na važnost dostojanstvenog starenja.

Generalni sekretar CK FBiH Namik Hodžić kazao je za novinare da će volonteri prezentirati šta se sve čini u toj oblasti, koliko je važna integracija starih i briga o starima, te šta to sve Crveni križ može uraditi i šta je dosad uradio na tom planu.    

U Nedjelji Crvenog križa distribuirat će i podijeliti humanitarnu robu i pakete, osigurane uz podršku donatora, kao i poklone za novorođenčad.

Kantonalne i općinske organizacije u Federaciji BiH raznolikim aktivnostima obilježit će tu nedjelju, a bit će distribuirane i prigodne doplatne markice čime se želi ukazati na značaj Crvenog križa/krsta i podrške građanima.

Svjetski dan Crvenog krsta/križa obilježava se 8. maja u znak sjećanja na rođenje Anri Dinana, osnivača Međunarodnog pokreta Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca kad počinje Nedjelja Crvenog krsta/križa koja traje do 15. maja.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Skupština KS jednoglasno podržala izbor novih laureata priznanja Kantona Sarajevo

KŠCZ ZDK - Pohvala i zahvalnica za zasluge u izgradnji sistema zaštite i spašavanja ljudi i dobara

Goraždanin Emir Hastor nagrađen priznanjima za vrhunske sportske rezultate

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel