Servisne informacije     | 30.04.2019. 11:27 |

Saopćenje za javnost Platforme za progres

FENA Saopćenje

Svim vrijednim i čestitim radnicima u Bosni i Hercegovini, koji pošteno zarađuju svoj hljeb, Platforma za progres čestita Međunarodni praznik rada 1. maj.

Sindikalno organizovanje u našoj zemlji počelo je osnivanjem Glavnog radničkog savjeta za Bosnu i Hercegovinu 27. augusta 1905. godine. Sindikalni pokret danas nije u dobrom stanju, posebno kada imamo u vidu netransparentan način djelovanja rukovodstva Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.

Čestiti bosanskohercegovački radnici zaslužuju da Savezom samostalnih sindikata BiH upravljaju osobe koje to ne rade iz ličnih interesa i koje same sebi ne određuju astronomski visoke plate iz sindikalnih članarina, a ne umiju objasniti čime se tačno bave.

Sve aktere koji potcjenjuju ili nedovoljno cijene radnička prava u Bosni i Hercegovini pozivamo da se uozbilje i doprinesu zaštiti tih prava, uz napomenu da svi kreiramo okruženje u kojem će raditi naša djeca. Nije zakonito da radnici u proizvodnim i uslužnim djelatnostima, zbog straha od gubitka posla, rade za minimalne plate nedovoljne za osnovne potrebe, i to po šest ili sedam dana u sedmici, bez prava na minimalni godišnji odmor, bez plaćenih poreza i doprinosa.

Nije prihvatljivo da se pojedini privatni poslodavci ponašaju kao robovlasnici i manipulišu strahom obespravljenih radnika prijeteći im da će izgubiti posao ako se budu žalili na kršenje Zakona o radu.

Nije pristojno da naši penzioneri, koji su čestito zaradili svoje penzije, ne mogu živjeti od tih penzija.

Izborimo se zajedno za pristojno sindikalno organizovanje i za zaštitu prava svih onih koji u ovoj zemlji marljivo i čestito rade, a takvih je većina.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel