Bosna i Hercegovina     | 29.04.2019. 16:16 |

Delegacija zastupnika PS BiH u obilasku migrantskih kampova u USK

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 29. aprila (FENA) - Zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH i članovi Zajedničke komisije za evropske integracije i sigurnosna pitanja danas su u obilasku privremenih prihvatnih kampova na području Unsko-sanskog kantona (USK).

- Najveći pritisak migrantske krize je na ovaj kanton i tu smo da pomognemo, jer je sada sasvim jasno da USK ne može sam odgovoriti ovom izazovu. Željeli smo se sami uvjeriti kakva je bezbjedonosna, ali i humanitarna situacija, kako bismo s potpuno jasnim uvidom u ovdašnja dešavanja dalje postupali. Definitivno da mi s državnog nivoa moramo učiniti sve da se obezbijede barem finansijska sredstva za pomoć Unsko-sanskom kantonu zbog situacije s migrantima i izbjeglicama - rekao je zastupnik Šemsudin Mehmedović.

Posebno je istaknuto da će se ubrzano raditi na određenim rješenjima, koja će olakšati posljedice migracijskog procesa migrantima i izbjeglicama, ali i lokalnom stanovništvu.

- To je naša obaveza kao predstavnika najviših institucija zakonodavne vlasti u Bosni i Hercegovini. Radit ćemo na usvajanju svih rješenja, koja će pomoći lokalnom stanovništvu, a migrantima i izbjeglicama osigurati dostojanstven tretman. Također, moram reći da je ovo nemoguće riješiti ili kontrolisati bez maksimalnog angažmana Evropske unije i Evropske komisije - dodao je zastupnik i član Kluba za evropske integracije Lazar Prodanović.

Zastupnik Jasmin Emrić ponovio je kako će se posebna pažnja obratiti na stavove kantonalne i lokalnih vlasti, te će se shodno tome od nadležnih institucija, a prije svega od Koordinacijskog tima za pitanja migracija u BiH, tražiti izrada akcijskog plana djelovanja i njegova provedba.

Delegacija zastupnika PSBiH danas i sutra obilazi prihvatne kampove "Bira", "Sedra", "Borići" i "Miral", dok će sutra uslijediti sastanci s kantonalnim premijerom Mustafom Ružnićem i gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović boravio u dvodnevnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu

Premijer USK Nijaz Hušić u novogodišnjoj noći posjetio dežurne službe

Isak sa predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti Unsko-sanskog kantona o jačanju saradnje

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu