Kultura     | 29.04.2019. 09:06 |

Potpisan ugovor o saradnji univerziteta u Mostaru i Beogradu

FENA Saopćenje

MOSTAR, 29. aprila (FENA) - Dugogodišnja, uspješna saradnja između Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru i Univerziteta u Beogradu ozvaničena je potpisivanjem Memoranduma o saradnji, koji su u Podgorici potpisali rektori tih visokoobrazovnih institucija, prof. dr. Elvir Zlomušica i prof. dr. Ivanka Popović. 

Saradnja u narednim godinama bit će nastavljena na obostrano zadovoljstvo, a ona će uključivati: uzajamne posjete, studijska putovanja i konsultantski rad profesora i naučnih radnika, potom razmjenu nastavnika s ciljem realizacije nastavnog i naučnog procesa na sva tri ciklusa studija, sinergijske aktivnosti u koncipiranju naučnoistraživačkih projekata, saradnju na naučnim konferencijama i simpozijima, omogućavanje studentske mobilnosti, razmjenu naučnih informacija i publikacija, te druge oblike saradnje od obostranog interesa, saopćeno je iz mostarskog Univerziteta.

Univerziteti, potpisnici memoranduma o saradnji, u relativno kratkom periodu, imenovat će predstavnike i njihove zamjenike za realizaciju i monitoring planiranih zajedničkih aktivnosti, s ciljem sveobuhvatnijeg razvoja i unapređenja međuuniverzitetske saradnje i obezbjeđenja sredstava za realizaciju svih planiranih vidova saradnje.

Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru, kako je istaknuto, strategijski izazov i bazični sistem vrijednosti zasniva na težnji da postane fleksibilna, funkcionalna i društveno odgovorna visokoškolska ustanova, u regionu prepoznatljiva po modernim studijskim programima svih ciklusa, orijentisana kvalitetu, otvorena saradnji i internacionalizaciji.

Kontinuirani rad na polju ostvarenja vizije i misije poslovanja, pred menadžment Univerziteta, postavio je imperativ realizacije zacrtanih strategijskih ciljeva i aktivnosti u težnji da se ostvare iznadprosječne ekonomske performanse, a jedna od takvih aktivnosti svakako je i potpisivanje memoranduma o razumijevanju i saradnji s partnerskim univerzitetima iz okruženja, Europe i svijeta, stoji u saopćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Vešović: BiH na evropskom putu ima pomoć Sjevernoatlantskog saveza

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu započeli praksu u Federalnoj upravi policije

Suradnja bolnice u Orašju i KBC-a Osijek u zbrinjavanju pacijenata s akutnim moždanim udarom

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu