Svijet     | 26.04.2019. 15:49 |

Ghani apeluje na nove afganistanske poslanike da učestvuju u mirovnom procesu

FENA Internet

KABUL, 26. aprila (FENA) - Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani u petak je ohrabrio novoizabrane poslanike da učestvuju u mirovnom procesu s talibanima dok je otvarao prvu sjednicu parlamenta nakon kontroverznih izbora.

Ghani je pozvao hiljade političara, vjerskih službenika i aktivista za građanska prava u skupštinu poznatu kao loja jirga naredne sedmice da raspravljaju o načinima okončanja 17-godišnjeg rata. 

Nekolicina opozicionih političara saopćili su da će bojkotovati četverodnevnu skupštinu u Kabulu, rekavši da je sazvana bez njihovog znanja i da je koristi Ghani kako bi zatražio drugi mandat na septembarskim predsjedničkim izborima.

- Mi smo predstavili mirovni plan na regularan način, i mi smo predani tome - izjavio je Ghani na prvoj sjednici otkako su parlamentarni izbori u prošloj godini održani u sjeni tehničkih problema, militantnih napada i optužbi o izbornim prevarama.

- Na osnovu ovog plana, neće biti mirovnog sporazuma i pregovora koji nemaju zeleno svijetlo od parlamenta - kazao je.

 Američki i talibanski zvaničnici održali su nekoliko rundi pregovora o okončanju afganistanskog rata.

Šef američkih pregovarača Zalmay Khalilzad izvijestio je o izvjesnom napretku ka sporazumu o povlačenju američkih vojnika i o tome kako bi talibani spriječili ekstremiste da koriste Afganistan za pokretanje napada, kao što je učinila al Qaeda 11. septembra 2001.

Pobunjenici su do sada odbijali američke zahtjeve za prekidom vatre i razgovore o političkoj budućnosti zemlje koji bi uključili zvaničnike afganistanske vlade.

Ghani pokušava izvršiti svoj uticaj u loja jirgi, stoljećima staroj instituciji korištenoj za postizanje konsensuza među suprotstavljenim plemenima, frakcijama i etničkim grupama, kako bi insistirao na mirovnim pregovorima i zacementirao bi svoju poziciju u drugom mandatu, tvrde afganistanski političari i zapadni zvaničnici.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Sjednica Predsjedništva HNS-a BiH u petak u Mostaru

Danas sjednica Vlade Federacije BiH povodom prve godine rada u ovom mandatu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu