Bosna i Hercegovina     | 25.04.2019. 12:17 |

Čerkez: Turski zdravstveni sistem dobar partner bh. zdravstvu

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 25. aprila (FENA) – Federalno ministarstvo zdravstva i Fond zdravstvenog osiguranja intenzivno sarađuju sa bolnicama iz Turske, jer koriste njihove resurse za liječenje pacijenata koji se ne mogu tretirati u BiH.

Izjavio je to Feni pomoćnik federalnog ministra zdravstva za međunarodnu saradnju i koordinaciju razvoja strategija Goran Čerkez tokom drugog dana Sajma zdravstvenog turizma Bosnia Healthcare & Services Expo 2019., koji nudi nove prilike za jačanje odnosa BiH i Turske u zdravstvenom sektoru.

- Turska je zemlje gdje se zdravstvene usuge pružaju na najkvalitetnijem nivou, te nam prilike poput održavanja ovog sajma otvaraju drugu šansu, za privatne investicije u našoj zemlji, što će se vidjeti kroz razgovore sa predstavnicima turskog zdravstvenog sektora i njihovo sagledavanje zdravstva Bosne i Hercegovine – rekao je Čerkez.

Naglašava da su pacijenti iz BiH veoma zadovoljni  uslugama koje se pružaju u sektoru zdravstva u Turskoj.

- Na ono što mi kao sistem ne možemo odgovoriti, odnosno liječiti, poput određenih transplatacija ili liječenja karcinoma, okrećemo se ka saradnji sa zemljama poput Turske. Za liječenje u ovoj zemlji bh. pacijenti su zainteresirani jer vide da se određeni operativni zahvati ne mogu uraditi na području naše zemlje i da im se na podrčju Turske pružaju veoma kvalitetne zdravstvene usluge - dodao je Čerkez.

Nada se da će sa doktorima iz svih branši, te predstavnicima najznačajnijih bolnica i poliklinika iz Turske biti održani kvalitetni razgovori na Sajmu koji je otvoren jučer u Sarajevu.

Sajam završava  sutra kada ga i svi zainteresirani građani mogu posjetiti i upoznati se iz 'prve ruke' sa izlagačima, odnosno zdravstvenim ustanovama koje se bave ili se žele baviti zdravstvenim turizmom.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Turska vojska ubila 32 člana PKK

Bosanskohercegovački ministri za obrazovanje u radnoj posjeti u Turskoj

Novozelandski ministar vanjskih poslova Peters: Želimo mir u Gazi

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel