Ekonomija     | 24.04.2019. 17:22 |

Promocija poduzetništva i obrta u obrazovnim ustanovama u TK (VIDEO)

FENA Haris Dedović

TUZLA, 24. aprila (FENA) - Cijeli je mjesec april Ministarstvo za poduzetništvo posvetilo promociji poduzetništva i obrta u osnovnim i srednjim školama. U projekt su se uključili Mašinski i Fakultet elektotehnike Univerziteta u Tuzli.

Apolvent Elektrotehničkog fakulteta Nermin Salihbegović kaže da je zahvalan na prilici da razgovara s privrednicima iz kompanija Leftor i Deling gdje radi veliki broj njegovih starijih kolega.

- Pripremaju nas za jednu drugu stranu koja je neophodna u našoj struci za snalaženje u životu. Ne može se samo živjeti od elektrotehnike, moraju se obezbijediti neka osnovna znanja iz ostalih oblasti - ističe Salihbegović.

Nermin je na fakultetu već imao priliku slušati o tome kako svoje znanje plasirati na tržište rada. A tokom ovog predavanja potvrdio je saznanje da domaćoj privredi zaista treba kvalifikovana radna snaga.

- Fakultet Elektrotehnike se trudi približiti privredi. Ovih dana smo imali posjeti predstavnika Arcelor Mittala koji je također zainteresiran za stipendiranje naših studenata s obzirom na to da oni imaju zaposlenih možda i 15 inženjera s Fakulteta elektortehnike. Osim ovoga načina promoviranja prakse, mi imamo i laboratorije za praksu, imamo dobru saradnju s kompanijama - naglasila je Nerdina Mehinović, dekanica Elektrotehničkog fakulteta.

Susrete poduzetnika s učenicima i studentima Ministarstvo privrede organizira kroz jednosatno predavanje i diskusiju.

- Časovi su organizirani tako da se prilagode uzrastima, odnosno školi koju posjećujemo. Tako npr. učenicima u osnovnim školama govorimo šta je obrtništvo, koja su deficitarna  zanimanja, kako bismo ih već sada usmjerili na zanimanja za kojima tržište ima potrebu - kazala je Neda Korić, stručna saradnica u Ministarstvu poduzetništva TK.

U promociji poduzetništva kroz ovaj projket učestvovalo je šest osnovnih i sedam srednjih škola, iz deset općina, odnosno gradova Tuzlanskog kantona, te dva fakulteta i ukupno sedam kompanija, organizacija i obrta. U svakoj od općina i gradova na predavanjima su učestvovali i djelatnici lokalnih uprava.

Pogledajte http://fena.ba/video/2888

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/14LcaL6JsHByT3cM_WgfWvpIDjoLDPSe7?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Bosanskohercegovački ministri za obrazovanje u radnoj posjeti u Turskoj

Priopćenje za javnost ŽO HDZ-a 1990 HNŽ-a

HDZ1990: Vlada HNŽ-a i resorno ministarstvo odgovorni za 'katastrofalno stanje u obrazovnom sustavu'

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel