Regija     | 22.04.2019. 15:58 |

Slovenski diplomati na redovnom savjetovanju, teme i odnosi sa susjedima

FENA Agencije

LJUBLJANA, 22. travnja (FENA) - Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar sazvao je za utorak i srijedu uobičajeno godišnje savjetovanje diplomata na kojemu će razgovarati o aktualnim pitanjima i odnosima sa susjednim državama, pa i tzv. obavještajnoj aferi koja je zadnjih tjedana izazvala napetosti s Hrvatskom, objavili su slovenski mediji.

Slovenski će diplomati na dvodnevnom sastanku iza zatvorenih vrata analizirati aktualna međunarodna pitanja i budućnost EU-a, odrediti smjer djelovanja za ovu godinu, te razmijeniti iskustva u svom radu. Prvog dana savjetovanja u njegovu će javnom dijelu govore održati ministar Miro Cerar i predsjednik države Borut Pahor, a diplomatima u srijedu pridružit će se i premijer Marjan Šarec i predsjednik parlamenta Dejan Židan.

Diplomati će raspravljati i o aktulanim političkim temama, a vjerojatno neće moći izbjeći stanje odnosa sa susjednim državama, navodi slovenska tiskovna agencija STA.

Zadnjih tjedana slovenska diplomacija bavila se tjednikom Mladina jer je mađarsko veleposlanstvo verbalnom notom prosvjedovalo protiv naslovne stranice s karikaturom premijera Viktora Orbana.

Bavilo se i  tzv. špijunskom aferom i optužbom o navodnom prisluškivanju hrvatske obavještajne službe SOA slovenskih aktera granične arbitraže,  zbog čega je Slovenija bila povukla na konzultacije svoju veleposlanicu u Zagrebu te protest izrazila hrvatskom veleposlaniku u Ljubljani, navode slovenski mediji.

Da arbitraža i pitanje granice ostaje jedan od glavnih problema u odnosima s Hrvatskom potvrdio je u zadnjem broju mariborskog lista "Večer" ministar vanjskih poslova Miro Cerar, koji je za neprovođenje arbitražne odluke okrivio Hrvatsku, ali i "mlaku" reakciju sadašnje Europske komisije.

Premda je Komisija Jeana Claudea Junckera isprva inzistirala na tome da Hrvatska mora ispuniti arbitražnu presudu, kasnije je došlo do "politikantskog obrata" i politizacije merituma spora, kazao je Cerar za mariborski list.

"To je bila politizacija po stranačkoj liniji i zabrinjavajuće je da su  interesi  političke skupine Europske pučke stranke (EPP) u tome igrali ključnu ulogu", kazao je Cerar.

Cerar je ocijenio da je Komisija pod Junckerovim vodstvom spriječila raspravu o mišljenju pravne službe EU-a da Hrvatska mora implementirati arbitražu. Cerar očekuje da će buduća Europska komisija u tom smislu djelovati pravilno, "u skladu s vladavinom prava".

" Ako bismo ubuduće  pristajali na dosadašnju  neprihvatljivu praksu, onda bismo pristali i na početak kraja Europske unije jer bi to značilo da je  politički voluntarizam iznad vladavine prava, kako bi se jednome moglo pogodovati", naveo je šef slovenske diplomacije.

Rekao je da će vlada nastaviti s tužbom protiv Hrvatske zbog arbitražne presude na sudu EU-a u Luksemburgu te s tužbom protiv Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu, a vezano uz slovensko stajalište da se je hrvatska izvršna vlast miješala u sudske postupke koje je pred hrvatskim sudovima u prošlosti pokretala Ljubljanska banka u želji na naplati svoja potraživanja od hrvatskih poduzeća kojima je u vrijeme bivše SFRJ odobravala kredite.

Cerar je u razgovoru za mariborski list istaknuo da je Slovenija zainteresirana za ulazak Hrvatske u Schengen, ali da Hrvatska ne poštujući arbitražnu presudu krši načelo vladavine prava, što je osnovna pretpostavka za ulazak u taj europski klub zemalja u kojemu se primjenjuje neometan protok ljudi i kapitala, prenosi Hina.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu