Kultura     | 19.04.2019. 15:12 |

Osigurana sofisticirana oprema za konzervacije zbirki Zemaljskog muzeja BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. aprila (FENA) - Sofisticirana oprema za potrebe provođenja postupaka preventivne konzervacije zbirki nabavljena je u okviru projekta "Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu".

Riječ je o savremenim, kvalitetnim aparatima koji će unaprijediti rad Odjeljenja za konzervaciju Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine te unaprijediti dosadašnju praksu u provođenju mjera preventivne konzervacije.

Ukupna vrijednost nabavke je 85.983,25 KM i uključuje pokretni generator azota za dezinsekciju organskog materijala, rashladnu komoru za hladnu dezinsekciju izložbenih i naučnih eksponata, isušivače zraka, mjerače vlažnosti, temperature i prisustva ugljendioksida u muzejskim prostorijama.

Oprema se sastoji i od mjerača debljine sloja koji nedestruktivno mjere debljinu premaza ili suhog filma na metalnim površinama, LCD digitalni mikroskop s digitalnom mikroskopskom kamerom te ručno UV svjetlo za otkrivanje prijašnjih konzervatorsko-restauratorskih tretmana na djelima (na kamenu, staklu, drvetu, metalu i keramici).

Sve aktivnosti na projektu vezane su za preventivnu konzervaciju čiji je cilj spriječiti, zaustaviti ili usporiti propadanje muzejske građe uvođenjem visokih standarda zaštite i stvaranjem optimalnih uvjeta za njeno očuvanje, saopćeno je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

Projekt "Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu", implementira Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, a sredstva je donirao Specijalni fond američkih ambasadora za kulturno naslijeđe u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH. Ukupan iznos projekta je 1.070.000 KM, saopćeno je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bogat program obilježavanja 136 godina od osnivanja Zemaljskog muzeja BiH

Bogat program obilježavanja 136 godina od osnivanja Zemaljskog muzeja BiH

Zemaljski muzej BiH za 2024. najavio nove projekte, u toku i projekt spašavanju alpskog tritona

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli