Bosna i Hercegovina     | 19.04.2019. 08:59 |

Malezijska delegacija posjetila mostarskog muftiju

FENA Saopćenje

MOSTAR, 19. aprila (FENA) - U okviru posjete Bosni i Hercegovini, specijalni izaslanik premijera Malezije Mujahid Yusof (Mudžahid Jusuf) s višečlanom delegacijom u četvrtak je posjetio mostarskog muftiju Salem ef. Dedovića.

 "Drago mi je da sam danas imao priliku čuti od muftije da se i on u svom radu zalaže i zagovara iste principe koje i mi promoviramo i u našoj zemlji i na međunarodnom planu", kazao je Mujahid Yusof.

U kratkom razgovoru muftiji Dedoviću predstavio je model organiziranja malezijske države sastavljene od više nacionalnih, etničkih, kulturnih i vjerskih zajednica.

"Taj malezijski model je poželjan i prihvatljiv. Radi se o modelu koji je izgrađen na idejama pluralizma, na idejama otvorenog islama, uvažavanja i saradnje. Radi se o mirotvornom konceptu i drago nam da je 'Njegova ekselencija' prepoznala te elemente i u našoj filozofiji i idejama koje propagiramo, za koju tražimo sagovornike i podršku u Mostaru i u Hercegovini u cjelini", istakao je muftija Dedović.

Ocijenio je da su malezijska iskustva pluralizma dragocjena i značajna za današnji globalizirani i međusobno povezani svijet u kojem ne bi smjelo biti isključivosti.

"Isključivosti se, nažalost, pokušavaju nametati i potencirati. Malezija je otvorena zemlja s prepoznatljivim modelom unutrašnje kohezije koji daje rezultat na svim drugim planovima, i to je nešto što je poželjno i nešto na čemu i mi trebamo insistirati ako želimo uhvatit korak sa svijetom i vremenom u kojem živimo. Za nas u Bosni i Hercegovini je jako važno da su odnosi sa Malezijom u ekspanziji, da sve veći broj malezijskih turista dolazi u našu regiju i da se turizam, kao važna grana privrede za Mostar i Hercegovinu i dalje nastavi razvijati", kazao je muftija, priopćilo je Muftijstvo mostarsko.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel