Bosna i Hercegovina

Potvrđena optužnica protiv bivšeg profesora i drugih zbog korupcije

Saopćenje

SARAJEVO, 16. aprila (FENA) - Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Irfana Šuške, Hamde Alića, Dike Šarić, Aide Bičakčić, Hasana Bičakčića, Kerima Bičakčića i Valide Hubić zbog krivičnih djela primanje dara ili drugih oblika koristi, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem i davanje dara ili drugih oblika koristi.
 
Prema navodima iz optužnice, Irfan Šuško se tereti da je u junu i julu 2017.godine kao profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu uz posredovanje optuženog Hamde Alića zahtijevao i uzeo novac u iznosu od oko 1.500 KM za polaganje ispita iz predmeta histologija i embriologija životinja i čovjeka. Navedeni novac su optuženi dijelili između sebe. 
 
Istovremeno, Irfan Šuškić, Valida Hubić, inače tehnička sekretarica na Medicinskom fakultetu u Sarajevu  i Dika Šarić optuženi su da su pomagali Hasanu Bičakčiću studentu Stomatološkog fakultetu u Sarajevu da nezakonito, tačnije, bez učenja položi anatomiju. Zauzvrat su im roditelji Bičakčića obećali novac u iznosu od nekoliko hiljada maraka. 
 
Inače, nakon potvrđivanja optužnice odlukom Općinskog suda u Sarajevu optuženi Irfan Šuško pušten je iz pritvora i izrečene mu je zabrana kontaktiranja i sastajanja sa svjedocima i optuženima, saopćeno je iz Ureda glavne kantonalne tužiteljice. 

Sadržaj dostupan isključivo pretplatnicima FENA servisa. Za više informacija o načinu i uslovima korištenja servisa kontaktirajte marketing@fena.gov.ba.