Bosna i Hercegovina     | 11.04.2019. 13:02 |

Sastanak Mahmutbegović - kineska asocijacija: Veliki prostor za suradnju

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 11. aprila (FENA) - Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović bila je domaćin sastanka dužnosnika federalne izvršne vlasti i načelnika sarajevskih općina s delegacijom Kineske narodne asocijacije za prijateljstvo sa stranim zemljama. 

Ta asocijacija čijih 18 članova je boravilo u Bosni i Hercegovini, u okviru kineske Inicijative „Pojas i put“ je zadužena za međunarodnu suradnju lokalnih nivoa vlasti. Stoga su učesnici sastanka bili načelnici sarajevskih općina Centar i Novi Grad Nedžad Ajnadžić i Semir Efendić. 

Domaćini i gosti izrazili su zajedničku opredijeljenost da u okviru već postojeće suradnje Bosne i Hercegovine i Kine, zemalja bliskih i pored velike prostorne udaljenosti, međusobne veze jačaju i dalje kako na nivou lokalnih zajednica tako i opća ekonomska, kulturna, obrazovna, turistička, okolišna, zdravstvena i mnogi drugi vidovi suradnje.

- U okviru Incijative „Pojas i put“, Asocijacija je organizator jednog od foruma koji se bavi suradnjom između lokalnih vlasti. Također smo zaduženi za međunarodno razumijevanje kroz kulturnu suradnju. Željeli bismo upoznati svijet s kineskim razvojem i mogućnostima za suradnju, opredijeljeni za očuvanje mira u svijetu i razumijevanje kineskog s drugim narodima kao glavnim ciljem.

Jačaćemo našu suradnju sa Sarajevom želeći da bude primjer suradnje lokalnih vlasti u okviru Inicijative „Pojas i put“ - kazala je predsjednica gostujuće asocijacije Li Xiaolin i izrazila spremnost za više bilateralnih i regionalnih konferencija budući da je i Bosna i Hercegovia učesnica te inicijative.

U proteklih nekoliko godina Asocijacija na čijem je ona čelu je organizirala pet konferencija čiji su učesnici bili prtedstavnici lokalnih vlasti iz više od 40 zemalja, a za iduću konferenciju, najavila je, bit e pozvana i Bosna i Hercegovina.

Li Xiaoling je podsjetila na jučerašnji sastanak kineske delegacije s premijerom Kantona Sarajevo Edinom Fortom koji je izrazio opredjeljenje za suradnju u oblasti ekonomije i turizma, poljoprivrede, gradskog prijevoza, industrije.

- Mislim da je prostor za suradnju veliki - riječi su Li Xiaoling.

Ona podsjeća da je prošle godine Bosnu i Hercegovinu posjetilo oko 50.000 turista iz Kine te najavila daljnju promociju ove zemlje kao poželjne destinacije.  

Ambasador Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Ji Ping, učesnik današnjeg sastanka, podsjeća da je proteklog mjeseca, tokom njegove nastupne posjete potpredsjednici FBiH Meliki Mahmutbegović rečeno da su Bosna i Hercegovina i Kina kao susjedi iako su prostorno veoma udaljene.

 - Veliki značaj dajemo razmjeni sa Sarajevom - kazao je ambasador i naglasio da je to samo dio željene suradnje s Federacjom BiH odnosno drugim gradovima.

Ambasador je naglasio da je u tek započetom mandatu u BiH imao kontakte vezane za mogućnost bosanskohercegovačko-kineske suradnje u oblasti željezničkog prijevoza, turizma i drugim oblastima.

Ambasada Narodne Republike Kine uvijek je otvorenja za prijedloge, kazao je ovaj diplomata.

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, podsjećjući na dobru suradnju s kineskom ambasadom i od ranije, naglasila je da se raduje napretku Kine kao svjetske sile koja se otvorila prema svijetu.

- Pred nama je puno prostora za suradnju. Sarajevo nudi mnogo toga interesantnog za posjetioce - kazala je Mahmutbegović i dodala da sigurno ima interesa i za posjete bh. građana Kini.

Mahmutbegović je gostima poklonila mapu iz vremena ratne opsade Sarajeva, najduže opsade  poslije Drugog svjetskog rata, iz perioda 1992-1995.

-  Uspjeli smo odbraniti antifašističke vrijednosti i želimo graditi bolju budućnost sa svim građanima Bosne i Hercegovine, uz pomoć, između ostalog i Kine - rekla je Mahmutbegović.

Načelnik općine Centar u Sarajevu Nedžad Ajnadžić je predložio bratimljenje te općine s nekim od važnijih kineskih gradova. U infrastrukturnom zamahu, dodao je, poželjne su kineske investicije kao i svako isukustvo za suradnju u naučnoj, ekonomskoj, privrednoj, turističkoj i drugim oblastima, a naročito u sferi IT i Smart gradova.

Ajnadžić je izrazio spremnost za zajedničko infrastrukturno uređenje parka kinesko-bosanskohercegovačkog prijateljstva u centralnoj sarajevskoj općini.

Načelnik Novog Grada Semir Efendić je kazao da ta lokalna zajednica ima više bratskih gradova u svijetu te izrazio spremnost za takav oblik suradnje i s nekim od kineskih lokalnih zajednica. 

Također je izrazio spremnost za suradnu i razmjenu projekata koji su od interesa za lokalne zajednice dviju zemalja.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Blinken izrazio zabrinutost kineskom podrškom ruskoj vojsci

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Njemačka uhapsila trojicu osumnjičenih za špijunažu s kineskom tajnom službom

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu