Bosna i Hercegovina     | 11.04.2019. 09:01 |

Van der Auweraert: Zatvaranje granice je samo fantazija

FENA Internet

SARAJEVO, 11. aprila (FENA) - Čitav koncept zatvaranja granice je samo teoretski. Kaš što ste vidjeli, zemlje koje su moćne, poput SAD-a, ne mogu zatvoriti granice, tako da se one ne mogu hermetički zatvoriti, To nije realna opcija, naravno, može se pojačati granična kontrola, ali zatvaranje granice je samo fantazija.

Ovo je u intervjuu za današnje "Oslobođenje" izjavio šef Međunarodne organizacije za migracije u BiH Peter van der Auweraert, komentirajući sve češće najave iz Vijeća ministara BiH da će biti zatvorene istočne granice naše zemlje ukoliko Hrvatska nastavi blokirati protok migranata ka EU.

- Ne znam koliko je, ustvari, zaista prihvatljivo da se ta granica i počne zatvarati, jer vi ćete ljude spriječiti da uđu iz Crne Gore u BiH prvi ili drugi dan, treći dan oni će ponovo pokušati. Kontrola granice jeste važna, ali to je samo ograničen odgovor - kazao je.

Po njegovim riječima, zatvaranje hrvatske granice bi imalo uticaja na dva načina.

- Kao prvo, imat ćemo više migranata u BiH. Prošle godine je 25.000 ljudi ušlo u BiH, ali nikada nismo imali više od njih 4.500 u zemlji. Dakle, oni su prolazili u Hrvatsku. Srednjoročno rješenje će biti da će se smanjiti broj migranata koji će ulaziti u BiH, jer oni ovdje ulaze samo iz jednog razloga, a to je zato što shvataju da je ovo otvorena ruta prema Sloveniji i Italiji - rekao je Van der Auweraert za "Oslobođenje".

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Van der Auweraert: IOM-timovi pružili direktnu pomoć za više od 320 migranata

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu