Svijet     | 08.04.2019. 21:14 |

Palestinci stupili u štrajk glađu u izraelskim zatvorima

FENA Internet

RAMALLAH, 8. aprila (FENA) - Gotovo 150 palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima u znak protesta na kršenja njihovih prava, stupilo je u štrajk glađu.

Delegacija palestinskih zatvorenika pri Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji saopćila je kako su pregovori koje su Uprava izraelskim zatvorima i predstavnici palestinskih zatvorenika vodili u zatvoru Rimon u protekla dva dana, bili neuspješni, javlja agencija Anadolija (AA). 

U saopćenju se navodi kako je gotovo 150 zatvorenika u zatvorima Ktziot i Rimon stupilo u štrajk glađu do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Ističe se kako bi stavovi Uprave izraelskim zatvorima da ne popusti pred zahtjevima zatvorenika moglo u narednom periodu dovesti do štrajkova i u drugim zatvorima.

Dodaje se kako Uprava nije odgovorila na zahtjeve zatvorenika o, između ostalog, uklanjanju uređanja za blokiranje signala, dopuštanje posjete porodica zatvorenicima u Gazi, ali i okončanju medicinskog nemara.

Predsjednik Udruženja palestinskih zatvorenika Kadura Faris za AA potvrdio je da su palestinski zatvorenici stupili u štrajk do ispunjenja zahtjeva.

Dodao je kako palestinski zatvorenici očekuju da Uprava izraelskim zatvorima ispuni data obećanja.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Izrael pojačao zračne napade na Rafah

Palestinci pozvali UN da istraže navode o ratnim zločinima u bolnici u Gazi

Izraelska vojska spremna da evakuira palestinske civile i napadne skloništa Hamasa u Rafahu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu