Bosna i Hercegovina     | 04.04.2019. 13:27 |

MRVBiH - Učestali napadi na vjerske objekte

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. aprila (FENA) – Međureligijsko vijeće (MRV) u Bosni i Hercegovini u prethodnom periodu  primilo je nekoliko prijava koje se odnose na napade na vjerske objekte.

Od Medžlisa IZ Prijedor stigla je obavijest da su 5. marta na garaži i ulazu u harem Čaršijske džamije ispisani grafiti sa simbolima krsta sa četiri ocila kao i natpis "ICXC NIKA".

Srpska pravoslavna crkvena opština Visoko prijavila je da je 16. marta provaljena grobljanska kapela u mjestu Lješevo, opština Ilijaš, i pokušana zapaliti.  

Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini izražava zabrinutost i najoštrije osuđuje navedene napade.

- Vjerski objekti se smatraju simbolima određene crkve ili vjerske zajednice i svaki napad na vjerski objekat može se doživjeti kao napad na cijelu zajednicu. Posebno smo zabrinuti zbog zloupotrebe vjerskih simbola. Ovo pitanje je pogotovo osjetljivo kada je napadnuta zajednica manjina u određenom području - upozoravaju iz MRV-a.

U sklopu projekta Monitoring napada na vjerske objekte - Zaštita svetih mjesta, MRVBiH vodi evidenciju o svim napadima na vjerske objekte već više od sedam godina, kako bi zajedničkim naporima predstavnika vjerskih zajednica i crkava, nadležnih organa vlasti i angažmanom medija obezbijedili bolju zaštitu svim vjerskim objektima i drugim objektima od značaja za crkve i vjerske zajednice širom BiH, navodi se u saopćenju. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Izrael pojačao zračne napade na Rafah

Ruski projektil oštetio civilnu i željezničku infrastrukturu u ukrajinskoj regiji Čerkasi

Muškarac upucan u tržnom centru u Sydneyu nakon što je više ljudi izbodeno nožem

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu