Bosna i Hercegovina     | 02.04.2019. 13:11 |

U Mostaru obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 2. travnja (FENA) - U povodu Svjetskog dana svjesnosti o autizmu koji se obilježava 2. travnja, Centar za djecu i omladinu s posebnim potrebama "Los Rosales" Mostar organizirao je u utorak druženje pod nazivom "Isti pod maskama".

Cilj druženja je upoznati javnost na netoleranciju, predrasude, netrpeljivost, neadekvatne socijalne usluge, socijalnu isključenost i na sve probleme s kojima se svakodnevno suočavaju osobe s autizmom i njihove obitelji.

Direktorica Centra "Los Rosales" Mirna Mezit istaknula je kako se obilježavanjem Svjetskog dana svjesnosti o autizmu želi skrenuti pažnja javnosti na sve prisutniji problem autizma u svijetu.

- Ovim druženjem želimo poručiti da možemo svi različito izgledati, ali svi smo jednaki i trebamo svoje mjesto pod ovim nebom i ovim suncem. Napravljeni su veliki pomaci, ali predrasude i dalje postoje i postoji potreba da se riješi pitanja socijalne i opće inkluzije djece s poteškoćama, pa tako i djece autističnog spektra - dodala je Mezit.

Defektolog logoped Nidžara Džebo kazala je kako se autizam kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života.

- Oko trinaestog mjeseca života počinju se javljati prvi uočljivi simptomi autizma. Dijete zapravo od rođenja ima simptome, ali oni postaju uočljivi u toj dobi. Prvo što roditelji primijete je da govor kasni i tada se obično obrate logopedu, pa je logoped taj koji dijete najčešće usmjerava dalje - kazala je Džebo.

Djeca s autizmom obično imaju poteškoće u tri ključna područja razvoja – socijalna interakcija, komunikacija i ponašanje.

Ujedinjeni narodi su 2008. godine proglasili 2. travnja Međunarodnim danom svjesnosti o autizmu.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel