Bosna i Hercegovina     | 28.03.2019. 09:05 |

Spahić čestitao Prvoj gimnaziji Sarajevo 140 godina od osnivanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. marta (FENA) - Predsjednik Odbora za obilježavanje 140 godina od osnivanja Prve gimnazije u Sarajevu Ibrahim Spahić uputio je čestitku kolektivu najznačajnije i najstarije multikulturalne srednje škole u BiH povodom odluke Skupštine Kantona Sarajevo da se toj obrazovnoj instituciji dodijeli Plaketa KS.

Spahić je podsjetio da je ta jedinstvena institucija obrazovanja, nauke i kulture kroz bosanskohercegovačku i evropsku povijest modernog svijeta tokom tri stoljeća bila i ostala svjetionik znanja.

- Rođena kada i Albert Ajnštajn, Prva gimnazija i danas je rasadnik novih, talentovanih generacija učenika i profesora, a to će potvrditi i program obilježavanja 140 godina Prve gimnazije koji počinje u aprilu ove godine i traje do aprila 2020. - istaknuo je Spahić.

Također je uputio javni poziv nadležnim institucijama da u Gimnazijskoj ulici u kojoj su  Prva gimnazija, Srednja škola primijenjenih umjetnosti i OŠ "Safvet-beg Bašagić", zgrade koje su proglašene nacionalnim spomenicima BiH, budu riješeni parking i ulična trgovina.

Pozvao je i da nadležni trajno riješe problem grijanja Prve gimnazije, rekonstruiraju i stave u funkciju umjetnosti njen jedinstveni podrumski prostor i obnove školski sportski i kulturni centar gimnazijalaca Sarajeva, dvorište Metalac, saopćeno je iz Međunarodnog centra za mir.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Obilježena 32. godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo

Čavara čestitao Jandrokoviću ponovni izbor za predsjednika Hrvatskog sabora

Bećirović čestitao Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan zlatnih ljiljana

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli