Kultura     | 26.03.2019. 13:24 |

BZK 'Preporod' Konjic dobitnik godišnje nagrade 'Sejfulah ef. Proho'

FENA Saopćenje

KONJIC, 26. marta (FENA) - Godišnja nagrada za doprinos bošnjačkoj kulturi i tradiciji za 2019. godinu "Sejfullah ef. Proho" dodijeljena je Bošnjačkoj zajednici kulture "Preporod" Konjic na centralnoj svečanosti dvanaeste kulturno-obrazovne manifestacije "Dani Sejfulaha ef. Prohe", koja je održan u ponedjeljak navečer u kino sali Narodnog univerziteta u Konjicu.

Nagradu je primio bivši sekretar i inicijator najznačajnijih projekata konjičkog Preporoda Osman Ćatić, a uručio mu ju je predsjednik Kulturno-umjetničko udruženja "Sejfullah" iz Konjica Muamer Ćukle.

Uslijedio je koncert "Soufi experijence" a svoja iskustva u izvođenju tradicionalnih tesavufskih melodija i sufijske poezije pred mnogobrojnom publikom predstavili su članovi hora "Sejfullah" iz Konjic i njihovi gosti internacionalni soufi-flamenco trio "Nairuz".

Nakon koncertnog programa otvorena je izložba "Disanje drveta", autora Samira Gije i Elvedine Didik Alić iz Konjica.

Manifestacija će biti nastavljena u petak, 29. marta, predavanjem "Žene - nositeljice pozitivnih promjena u društvu", koje će u Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta Konjic prirediti prof. dr. Zehra Alispahić, a moderirati Harisa Ćukle.

Nakon predavanja u Galeriji Narodnog univerziteta Konjic uslijedit će otvaranje izložbe kaligrafije i ebrua "Trag kalema", najavili su organizatori.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Zastava EU podignuta u Konjicu povodom obilježavanja Dana Evrope 2024

Brigadni general Oružanih snaga BiH Mirsad Ahmić sa suradnicima posjetio Konjic

U Konjicu održana 11. MS Community BiH konferencija

Promo

Novi ciklus Škole plivanja na Olimpijskom od 15. maja

m:tel Siguran NET - zaštita na mobilnom i kućnom internetu

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine