Kultura     | 26.03.2019. 11:34 |

Film bh. autora Igora Drljače u takmičarskom programu Beldocs festivala

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. marta (FENA) - Film Igora Drljače "The Stone Speakers" u bosanskohercegovačko-kanadskoj produkciji uvršten je u takmičarski program Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, koji se održava od 8. do 15. maja u Beogradu.

Drljačino ostvarenje prati Bosnu i Hercegovinu koja se oporavlja od posljedica rata devedesetih godina. Bosanska ekonomija se nije oporavila, a zemlja je i dalje podijeljena. Da bi se nosili sa tim, mnogi gradovi su se pretvorili u jedinstvene turističke destinacije koje zajedno donose svoju istoriju, religiju, politiku i folklor, a među tim gradovima su i Međugorje, Visoko, Tuzla i Višegrad. Promocija turističkih lokacija nije samo način da stanovnici ovih gradova prežive, već i način da se promoviše i uspostave konkurentni narativi prošlosti, sadašnjosti i budućnosti zemlje.

Ovaj film, smatra reditelj Igor Drljača, pokazuje da turizam može biti u sprezi sa ideološkim motivima.

- Želio sam istražiti odnos između turističkih lokacija i pokušaja stvaranja konkurentnih nacionalnih narativa u poslijeratnoj  Bosni i Hercegovini. Ovi divergentni narativi i odnos između etničkih grupa u BiH i dalje su izvor nesporazuma i napetosti. Turističke lokacije mogu se činiti dovoljno neškodljivima, ali sve imaju osnovne narative koji ukazuju na alternativnu bosansku ili regionalnu istoriju - istaknuo je Drljača.

U okviru 14 selekcija ovogodišnjeg izdanja Beldocs festivala premijerno će biti predstavljeno više od 100 filmova, saopćeno je iz agencije KomunikArt.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel