Svijet     | 25.03.2019. 20:41 |

SAD - Trumpova "pobjeda" i resetovanje predsjednikovanja

FENA Internet

WASHINGTON, 25. marta (FENA) - Pojedini američki mediji, poznati po tome što nisu naklonjeni predsjedniku Donaldu Trumpu, ocjenjuju da on ulazi u novu eru i resetovanje predsjednikovanja.


To ocjenjuju nakon što je istraga specijalnog tužioca Roberta Mullera utvrdila da nije postojao dosluh Trumpovog izbornog štaba s Rusijom.

CNN u tekstu pod naslovom "Ohrabren: Trumpovo predsjednikovanje ulazi u novu eru", ističe da američki predsjednik sada ima šansu da preobrati "priču svog predsjednikovanja".

Rezultati Mullerovog izvještaja znače, kako ocjenjuje CNN, da Trump konačno može da pokuša da krene dalje od intriga koje su obilježile od samog početka njegovo vršenje dužnosti predsjednika.

"Izvještaj je ponudio ličnu odbranu Trumpu i moćno novo političko oružje prema njegovim kritičarima u Demokratskoj partiji i medijima na početku njegove reizborne kampanje", ističe se u tekstu.

Međutim, pobjeda demokrata u novembru na izborima na sredini njegovog mandata garantovat će da izvještaj nije konačna riječ, kao što bi moglo da bude da su republikanci zadržali potpunu vlast u Washingtonu, navodi se u tekstu.

Demokratski lideri već su zatražili cjelokupan izvještaj, u kojem je i u sažetku sugerirano da Trump nije u potpunosti oslobođen odgovornosti za opstrukcije.

Trumpovi kritičari će smatrati da je specijalni tužilac dao predsjedniku veliki politički poklon, što izvještaj i jeste, navodi se u tekstu CNN-a.

Ali dok se cjelokupan izvještaj istrage ne objavi, politička intriga oko Bijele kuće i Rusije će rasti, uprkos ovom oslobađanju predsjednika od optužbi, zaključuje se u tekstu CNN-a.

Portal Politico ocjenjuje da Trump započinje post-Mullerovsku fazu resetovanja te da on i njegovi saradnici vide šansu u ponovnom povezivanju s biračima.

"Ali prvo žele osvetu za malermaniju", navodi Politico.

Trumpovi sljedbenici Mullerove zaključke vide kao tačku preokreta, jer će predsjednik imati novu šansu da se poveže s Amerikancima i to veću nego što je imao ranije.

Poslije skoro dvije godine istrage, Trump i njegovi saradnici pokazali su vrlo malo interesovanja za nacionalno ujedinjenje i odmah su krenuli u oštar kontranapad protiv demokrata i medija uz tvrdnje da je američki predsjednik preživio "vanzakonski udar" te da treba odbaciti i druge optužbe o zloupotrebama protiv njega.

Trump ove sedmice ima neke veoma značajne događaje koji će mu omogućiti da započne novo poglavlje svog predsjednikovanja, piše Politiko. Jedan od tih događaja je susret s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, a nakon toga Trump ide u Michigan na prvi u nizu skupova u okviru kampanje "Učinimo Ameriku ponovo velikom".

Mullerov izvještaj ne samo da je osnažio Trumpa za mnoge bitke koje su pred njim, već mu daje i dozvolu da naglasi jednu od njegovih najdražih tema: da vodi herojsku borbu protiv medija i pokušaja Demokratske partije da ga unište, zaključio je Politico, prenosi B92.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

PSOTC - Održan temeljni kurs o upravljanju medijima u operacijama podrške miru (VIDEO)

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu