Regija     | 22.03.2019. 14:11 |

Janša najavio zahtjev za ustavnu ocjenu 'riskantnog' proračunskog rebalansa

FENA Agencije

LJUBLJANA, 22. ožujka (FENA) - Bivši slovenski premijer Janez Janša, čelnik oporbe u sadašnjem sazivu parlamenta, izjavio je u petak da je rebalans proračuna koji je usvojila vladajuća koalicija i potvrdio parlament "protuustavan", zbog čega bi se o njemu trebao izjasniti ustavni sud.

"Rebalans je evidentno protuustavan, a državu izlaže velikom riziku u razdoblju usporavanja gospodarskog rasta", napisao je na svom twitter profilu Janša te najavio da njegova stranka pokreće akciju da se o tome izjasni ustavni sud, prenosi Hina.

Da bi se o nekom već prihvaćenom zakonskom aktu izjasnio ustavni sud za to bi se u parlamentu morala odlučiti apsolutna većina zastupnika u parlamentu, najmanje njih 46, a za samo pokretanje takve procedure treba osigurati potpise trećine zastupnika, njih najmanje 30.

Za pokretanje takve procedure, Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) trebala bi osigurati i potporu 7 zastupnika demokršćanske Nove Slovenije (NSI). I u ponovljenom glasovanju o proračunskom rebalansu ovog tjedna te su dvije stranke jedine glasovale protiv proračunskog rebalansa, uz ocjenu da predstavlja rizik za javne financije i njihovu stabilnost u godini kad se u Sloveniji i EU-u općenito bilježi hlađenje ekonomije i niže stope rasta.

Janša tvrdi da je proračun, koji je kroz parlament usvojila vladajuća koalicija premijera Marjana Šarca, "po strukturi najgori" od 2009. i 2010. godine, kad se Slovenija suočavala s velikim padom BDP-a te da se o njegovoj ustavnosti moraju izjasniti ustavni suci.

Prihvaćeni proračunski prihodi i rashodi Slovenije za ovu godinu prema rebalansu su prvi put prešli 10 milijardi eura, a premijer Šarec izjavio je da struktura proračuna omogućuje stabilnost financija, ali i gospodarski razvoj, uz nominalni proračunski suficit od 193 milijuna eura.

Slovensko fiskalno vijeće vladu je upozorilo na prevelik rast proračunskih rashoda, uz procjenu da bi cjelokupna javna potrošnja u ovoj godini mogla biti za preko milijardu eura viša nego lani te da je to "u suprotnosti sa zakonodavstvom", odnosno fiskalnim pravilom u europskim Paktom o stabilnosti i rastu.

Proračun je strukturiran na pretpostavci o rastu slovenskog BDP-a u ovoj godini od 3,7 posto, no vladin ured za makroekonomske analize u četvrtak je procjenu ovogodišnjeg rasta snizio u odnosu na procjene iz jeseni prošle godine, kad su se pripremali proračunski dokumenti.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu