Bosna i Hercegovina     | 21.03.2019. 13:58 |

Kardinal Puljić: Više od 10.000 katolika napustilo BiH u protekloj godini

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 21. ožujka (FENA) - Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić izjavio je u četvrtak u Mostaru kako je u 2018. godini zabilježeno 10.100 katolika manje u Bosni i Hercegovini te poručio bh. vlastima da ljudima stvaraju uvjete kako bi ostali u ovoj zemlji.

 - Crkva po tom pitanju ne može mnogo utjecati nego samo poticati i hrabriti sviju da se radi na uvjetima ostanka. Ali, s naše strane, mi ćemo raditi na pastoralu ohrabrenja i nade da ljudi budu spremni suočiti se s izazovima života - izjavio je kardinal Puljić novinarima nakon redovitog zasjedanja Biskupske konferencije BiH koje se 20. i 21. ožujka održalo u Mostaru.

 O odlasku, posebice mladih, govorio je i vojni biskup ordinarij Tomo Vukšić koji se složio kako bez ozbiljnih, solidnih materijalnih uvjeta, prije svega mogućnosti sigurnog zaposlenja i primanja, uz sva druga prava koja radnik treba ostvarivati, neće biti zaustavljanja iseljavanja niti će biti izgradnje sigurnoga i pravednoga društva.

 - Postavlja se pitanje je li pravedno uopće govoriti da netko ostaje ako uvjeti u kojima treba ostati nisu takvi da je njegovo dostojanstvo zaštićeno kao i njegova prava. Ako sve to nije moguće, onda je zaista opstanak i ostanak tema koja je više iluzija nego realnost - kazao je Vukšić i također pozvao vlast u BiH da radi na stvaranju materijalnih pretpostavki za ono što se zove sretan život.

 Tijekom 75. redovitog zasjedanja, članovi Biskupske konferencije BiH prikazali su izvješća za 2018. godinu o radu Komisija i Vijeća kojima predsjedaju, a s posebnim zanimanjem su saslušali godišnje izvješće o radu Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela BiH te pohvalili brojne aktivnosti.

 Sa žaljenjem su primili na znanje uskraćivanje pristanka dijecezanskog upravitelja biskupije Gurk-Klagenfurt mons. Guggenberga u Austriji u vezi s euharistijskim slavljem na Bleiburgu.   

 Podržavajući priopćenje Hrvatske biskupske konferencije u svezi s tim, ističu potrebu da se, na dostojanstven način i uz poštovanje svih zakona države domaćina, nastavi moliti za tisuće nevino stradalih ljudi.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sudjelovao na prvom Mostar Security Forumu

Razmjena knjiga i razgovor s književnicima 'Pokloni knjigu, daruj joj novi život'

Mostarski vatrogasci proslavljaju svog zaštitnika i Međunarodni dan vatrogasaca

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu