Bosna i Hercegovina     | 19.03.2019. 13:28 |

Završni razgovori o bratimljenju sarajevske i skopljanske općine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. marta (FENA) - Delegacija Općine Centar Sarajevo, predvođena načelnikom Nedžadom Ajnadžićem, posjetila je Skoplje (općinu Centar).

Bila je to uzvratna posjeta delegacije sarajevske Općine Centar, gdje su vođeni završni razgovori o bratimljenju ove dvije lokalne zajednice, ali i razmjeni iskustava i saradnji na zajedničkim projektima sa kojima će se aplicirati prema sredstvima iz fondova Evropske unije.

Načelnik Ajnadžić je istakao kako Općina Centar iz Makedonije ima niz odlično uređenih oblasti, te da bi se ta iskustva mogla primijeniti i u centralnoj sarajevskoj općini.

- Općina Centar je na odličan način uredila sistem parkiranja i generalno stanja saobraćaja u mirovanju. Poznato je da u Centru imamo određenih problema sa parkiranjem i vjerujem da će nam iskustva naših domaćina dobro doći u nastojanjima da uredimo ovu oblast. Ovo je početak, nadam se, duge i uspješne saradnje na mnogim poljima u interesu naših građana. Siguran sam da obje strane imaju mnogo za ponuditi u razmjenu. U budućnosti bismo zajedno mogli osmisliti načine i projekte za sredstva pristupnih fondova Evropske unije koje ćemo moći implementirati - naglasio je Ajnadžić.

Gradoačelnik Općine Centar Saša Bogdanović je kazao da je sarajevska općina Centar druga lokalna zajednica sa kojom je pokrenuta procedura bratimljenja.

- Nakon što je delegacija naše općine boravila u Sarajevu sada je organizovana uzvratna posjeta. Jako smo zainteresovani za saradnju sa Općinom Centar. Tokom boravka u Sarajevu vidjeli smo područja u kojima je ova lokalna zajednica zaista napredovala i vjerujem da od bratimljenja naših lokalnih zajednica najviše koristi mogu imati građani. Sva dobra iskustva možemo međusobno dijeliti i na taj način ubrzati progres naših lokalnih zajednica - naglasio je Bogdanović, saopćeno je iz Pres-službe sarajevske općine Centar.


 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Obilježavanje Dana Općine Centar Sarajevo - Položeno cvijeće na spomen-obilježja

Otvorenje izložbe Ade Sivac večeras u Evropskoj kući kulture i nacionalnih manjina

Hurtić u posjeti Turskoj: Građani BiH daju veliki doprinos turskoj privredi

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel