Bosna i Hercegovina     | 19.03.2019. 07:57 |

UNDP - Pokazna vježba spašavanja na rijeci Bosni u Doboju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. marta (FENA) - U sklopu projekta Međusobno povezivanje u upravljanju rizicima od katastrofa (IDRM), koji finansira Agencija za razvojnu saradnju Italije, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), u proteklih nekoliko mjeseci osigurana je nova oprema i obuka spašavanja na rijeci za tim Civilne zaštite Doboj.

UNDP je također osposobio “Sistem za analizu rizika od katastrofa” (DRAS) – prvu online platformu koja pruža ažurne informacije donosiocima odluka i građanima o izloženosti prirodnim katastrofama – poplavama, klizištima i zemljotresima u Doboju.

Iz UNDP-ja kažu da kao odgovor na sve učestalije ekstremne vremenske pojave Projekt "Međusobno povezivanje u upravljanju rizicima od katastrofa“ (IDRM) ima za cilj ojačati institucionalne kapacitete za smanjenje rizika od katastrofa (DRR) na svim nivoima vlasti postavljanjem pravnih i strateških okvira i provedbom mjera za upravljanje rizicima od katastrofa i klimatskih promjena.

IDRM projekt se realizuje u saradnji s Ministarstvom sigurnosti Bosne i Hercegovine, Republičkom upravom civilne zaštite Republike Srpske, Federalnom upravom civilne zaštite, Odjelom za javnu sigurnost Brčko distrikta BiH, kantonalnim i općinskim vlastima, te drugim agencijama, saopćeno je iz UNDP-ja.

Vježba spašavanja na rijeci Bosni bit će održana danas u Doboju (most prema Željezničkoj stanici).

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Modernizovana Gradska tržnica u Gračanici uz podršku Evropske unije

Na području Gračanice pronađeno vozilo sa drogom i većom količinom novca, uhapšena jedna osoba

Izvještaj UNDP-a o ljudskom razvoju - BiH u kategoriji zemalja sa visokim razvojem

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu