Svijet     | 17.03.2019. 16:22 |

Alžirski premijer Bedoui započeo razgovore o formiranju nove vlade

FENA Internet

ALŽIR, 17. marta (FENA) - Novoimenovani alžirski premijer započeo je u nedjelju razgovore o formiranju nove vlade, u potezu koji ima za cilj da udovolji demonstrantima koji zahtijevaju ostavku predsjednika Abdel Aziza Bouteflike i njegovog najužeg kruga.

Nova vlada uključivat će eksperte bez političkih naklonosti i "odražavat će demografiju alžirskog društva", navela je novinska agencija APS riječi jednog zvaničnog izvora.

Malo je vjerovatno da će premijer  Noureddine Bedoui ublažiti snagu uličnih protesta pokretanjem razgovora o novoj vladi.

Alžirci koji demonstriraju duže od tri sedmice odbacili su manevre Bouteflike, koji je povukao odluku da se natječe za novi mandat nakon 20 godina provedenih na vlasti.

On nije odustao od napuštanja predsjedničkog položaja i izjavio je da će ostati na vlasti do usvajanja novog ustava, praktično produžujući postojeći mandat.

Demonstranti jasno poručuju da žele novu generaciju čelnika, i najvjerovatnije će smatrati formiranje nove vlade pokušajem kamuflaže.

U petak je na stotine hiljada demonstranata izvelo najveće prioritete od izbijanja nemira u Alžiru. Neki od njih su nosili transparente na kojima je pisalo "Ne Bedouiju", prenosi Reutrers.


 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Zvaničnik Hamasa tvrdi da nema napretka u razgovorima u Kairu o prekidu vatre u Gazi

Izraelski premijer Netanyahu napušta bolnicu sutra

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine završena bez dogovora, nastavak 4. travnja

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu