Bosna i Hercegovina     | 15.03.2019. 18:15 |

Omladinski pokret 'Revolt' osuđuje uznemiravanje i prijetnje prema LGBT osobama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. marta (FENA) - Omladinski pokret "Revolt" osuđuje uznemiravanje i prijetnje prema LGBT osobama, učesnicima te organizatorima festivala "Merlinka", kao i današnji vandalizam i skrnavljenje kuće Ismeta Mujezinovića.

Ističu da ovakav vid ponašanja nije samo napad na LGBT populaciju, nego na sve mlade osobe koje se ne boje različitosti.

 - Ne želimo da se u Tuzli desi ono što se desilo u Sarajevu 2008. i 2014. godine kada je izostala adekvatna reakcija države i svih njenih institucija. Zato zahtijevamo od nadležnih da poduzmu sve radnje kako bi se vandalizam i mržnja prema drugom i drugačijem u potpunosti iskorijenila - navodi se u saopćenju "Revolta".

Ističu da su ljudska prava i slobode zaštićeni Ustavom Bosne i Hercegovine kao najvišim pravnim aktom jedne države, ali i zakonima kantona i države. Naglašavaju da niti jedan građanin i niti jedna građanka ne smije biti suočen sa mržnjom ili nasiljem po bilo kojem osnovu.

- Mi smo grad ljubavi, tolerancije i prihvatanja, s toga ne dozvolimo da neznanje i neinformiranost utiču na ono što Tuzlu čini Tuzlom. Našim prijateljima iz Tuzlanskog otvorenog centra poručujemo da nisu sami i da ćemo se zajedno boriti protiv zločina iz mržnje, nasilja i svih oblika diskriminacije – navodi se u saopćenju.

Zahtijevaju da privedu odgovorne za javne prijetnje i crtanje uvredljivih poruka.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Studentski forum u Tuzli u organizaciji Omladinskog pokreta Revolt

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel