Bosna i Hercegovina     | 14.03.2019. 16:44 |

Osmanović-Sinanoglu: Veliki napredak BiH u ispunjavanju Ciljeva održivog razvoja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. marta (FENA) - U razgovoru koji su danas u Sarajevu vodili ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija za BiH Sezin Sinanoglu konstatovano da je BiH ostvarila veliki napredak u ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja i da je sustigla države koje su pojedinim oblastima bile znatno ispred nje.

Također, navedeno je da se toj oblasti pristupilo na strateški način i uz dobru koordinaciju i saradnju državnog, entitetskih nivoa vlasti i predstavnika Brčko Distrikta.

Sinanoglu je informisala ministra Osmanovića da se u okviru Radne grupe za praćenje provođenja Ciljeva priprema "Okvir za ciljeve održivog razvoja", kao i izvještaj koji će biti predstavljen u Ujedinjenim nacijama.

Sinanoglu je podsjetila da Bosna i Hercegovina provodi 17 ciljeva održivog razvoja pod okriljem Ujedinjenih nacija, a izrazila je mišljenje da je Bosna i Hercegovina spremna da se uključi u osamnaesti cilj koji podrazumijeva deminiranje.

Ministar Osmanović potvrdio je spremnost Bosne i Hercegovine da se uključi u cilj 18.

- Napravili smo značajne iskorake u uređivanju stanja u toj oblasti, usvojena je Strategija deminiranja BiH i postoje dobre pretpostavke za nastavak u tom pravcu - rekao je Osmanović.

Na sastanku je razgovarano i o projektu "Dijalog za budućnost" koji se provodi pod okriljem Predsjedništva BiH, a trebalo bi da se pređe na novu fazu koja će projekt podići na regionalni nivo. Konstatovano je da se projekat odnosi na obrazovanje, kulturu i mlade, oblasti u kojima nadležnost ima Ministarstvo civilnih poslova BiH, te je interes Ministarstva da projekat bude uspješan.

Osmanović i Sinanoglu sardanju Ministarstva civilnih poslova sa agencijama UN-a ocijenili su izuzetno uspješnom i izrazili očekivanje da će se takav trend nastaviti, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Apel Generalnoj skupštini UN-a - Ujedinite se iza rezolucije obilježavanja genocida u Srebrenici

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu