Svijet     | 14.03.2019. 13:19 |

Novi alžirski premijer obećao tehnokratsku vladu

FENA Internet

ALŽIR,  14. marta (FENA) - Novi alžirski premijer Noureddine Bedoui izjavio je u četvrtak da će formirati inkluzivnu i tehnokratsku vladu koja bi uključivala mlade Alžirce koji su izvodili proteste na kojima su pozivali na političke promjene.

Njegovo obećanje na konferenciji za novinare u Alžiru uslijedilo je nekoliko dana nakon što je oboljeli predsjednik države Abelaziz Bouteflika odlučio da se ne natječe za peti mandat suočen s masovnim demonstracijama protiv njegove vladavine. Bedoui je imenovan za premijera u ponedjeljak nakon što je njegov prethodnik Ahmed Ouyahia podnio ostavku.

Premijer je zatražio od opozicije da prihvati dijalog. Aktivisti i pravnici koje su demonstranti izabrali da predvode reformske napore nisu, međutim, raspoloženi za kompromise i tvrde da neće pregovarati, barem za sada. 

Bouteflika, koji je na vlasti 20 godina i rijetko se pojavljivao u javnosti otkako je pretrpio moždani udar u 2013., obećao je da će raditi na novoj eri koja će biti omogućena svim Alžircima.

Njegova ponuda je uslijedila nakon što su deseci hiljada Alžiraca izvodili višesedmične proteste zahtijevajući reformu stagnirajućeg političkog sistema kojim su dominirali veterani rata za nezavisnost od Francuske iz perioda 1954-62. godine, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Izraelski premijer Netanyahu napušta bolnicu sutra

Mitsotakis: Mjere protiv navijačkog nasilja daju rezultate

Pakistanaki poslanici ponovo izabrali Shehbaza Sharfifa za premijera

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu