Ekonomija     | 13.03.2019. 13:37 |

Sezonski poslovi u Hrvatskoj dobra prilika za mostarske studente (VIDEO)

FENA Denis Leko

MOSTAR, 13. ožujka (FENA) - Susret poslodavaca i studenata s ciljem aktivnijeg rješavanja nedostatka radne snage, posebice u sektorima turizma i ugostiteljstva, održan je u srijedu na Sveučilištu u Mostaru.

Prorektor Sveučilišta u Mostaru (SUM) Zdenko Klepić kazao je kako današnji događaj predstavlja dobitnu kombinaciju za studente, ali i za poslodavce.

- Danas su gospodarstvenici i poslodavci predstavili sebe i svoju ponudu, odnosno potražnju, kako bi i studenti mogli vidjeti koja su to zanimanja i što se to sve traži u Republici Hrvatskoj vezano za sezonske poslove, ali znamo kako praksa i sezonski posao vrlo često znaju dati karijeru u budućnosti - istaknuo je Klepić.

Dodao je kako je namjera ovakvih događaja mladima pružiti šansu za praksu, stjecanje radnog iskustva i usavršavanje, a ne iseljavanje.

- Ne mislim da će ostati u inozemstvu, ali oni koji se odluče za odlazak, bolje da su jaki, obrazovani i kvalitetni. U svakom slučaju, namjera nam je da steknu radno iskustvo, da se povežu i surađuju, a i da ostvarimo budući razvoj u poveznici s Republikom Hrvatskom - kazao je Klepić.

Viša stručna suradnica iz Hrvatske gospodarske komore Antonija Bašić istaknula je kako je u zadnje vrijeme potreba za radnom snagom posebno povećana.

- Ove godine odobren nam je broj od 65.000 radnika strane radne snage i iz tog razloga odlučili smo organizirati ovakvu manifestaciju kojom ćemo pokušati privući sezonske zaposlenike u sektorima u kojima su najtraženiji u Hrvatskoj, a to su turizam, ugostiteljstvo i trgovina - kazala je Bašić.

Kako bi se preživjela sezona koja dolazi, prema njenim riječima, hrvatskom turizmu potrebni su kuhari, sobarice, spremačice, vozači i brojni drugi kadrovi.

- Riječ je o plaćama za koje se svakako isplati doći na našu obalu i obaviti tu sezonu, a budući da će studenti u većini slučajeva imati i smještaj i prehranu, mislimo da je ovo jedinstvena prilika i za njih, ali i za poslodavce - kazala je Bašić.

Predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Marko Šantić kazao je kako se ovim sajmom pogotovo studentima turizma, ekonomije, ali i ostalim studentima Sveučilišta u Mostaru daje šansa za zapošljavanje.

- Oni će dobiti šansu da kroz praktični dio za vrijeme turističke sezone u Hrvatskoj vide kako u realnom, stvarnom svijetu izgleda ono što su možda u teoretskom dijelu nastave čuli ili naučili u svojim učionicama, naravno i da malo zarade, ali da se onda vrate ovdje i nastave svoje školovanje - kazao je Šantić.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2684

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/10_zNCVfWbXOG8US3S9jbqbj0Jr4MWkCY?usp=sharing

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

'Mjera mora' predstavlja BiH na svjetskoj pozornici Venecijanskog bijenala (VIDEO)

Dan otvorenih vrata Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg

Završen SMART Campus Hackathon by SUMIT 2023.

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel