Ekonomija     | 12.03.2019. 11:55 |

Konaković i Bukinac o unapređenju ekonomske i obrazovne saradnje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. marta (FENA) - Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ambasadorica Slovenije u Bosni i Hercegovini Zorica Bukinac razgovarali su danas o unapređenju ekonomske, obrazovne i kulturne saradnje.

Bukinac je istakla kako se više od polovine privredne saradnje koju Slovenija ima s Federacijom BiH odvija u Kantonu Sarajevo, što ga svrstava u ključnog partnera međusobnih ekonomskih odnosa.

Tom prilikom, najavila je kako će na Sarajevo Business forumu učestvovati predstavnici slovenačkog Centra za odličnost u finansijama, koji se, između ostalog bave istraživanjem efekata koji utiču na upravljanje finansijama prilikom restruktuiranja javnih preduzeća.

Navela je i problem diploma, tačnije činjenice da iza određenih zvanja ne stoje adekvatna znanja, s čim se susreću Slovenci prilikom upošljavanja bosanskohercegovačkih državljana. Vrlo je važno, kako je navela, da diplome budu vjerodostojne te da se obrati pažnja na legitiman proces obrazovanja.

U KS i dalje djeluje Društvo Slovenaca Ivan Cankar, što predstavlja jasnu poruku kako smo oduvijek imali dobru saradnju u svim oblastima.

- Nama je važan aspekt ulaganja stranih investicija u KS, iako i dalje imamo probleme sa sporom administracijom ali mi ćemo u ovom mandatu i to drastično promijeniti - poručio je Konaković.

Potctrao je i kako je Kanton Sarajevo jedini koje je sproveo presudu Sejdić - Finci, kršeći Ustav BiH, te uveo i četvrtog predsjedavajućeg iz reda Ostalih, a na čelu Vlade je i premijer koji pripada Ostalim.

- Problem obrazovanja i diploma je je nešto s čim se Sarajevo ‘dobro nosi’ jer iza ozbiljnih diploma stoji adekvatno obrazovanje. Sarajevski univerzitet je edukovao brojne stručnjake, i on u tome nema konkurenciju, a mi ćemo ga nastojati vratiti na mjesto koje i zaslužuje, jer nažalost zaostaje u odnosu na region - naglasio je Konaković.

Dodao je i kako se KS godinama odupire otvaranju fakulteta koji nemaju kredibilitet, dok su međunarodni akreditovani i imaju adekvatne reference.

Diploma je, po njegovim riječima, falsifikovana bez obzira da li je to potvrđeno pečatom ili osoba koja je posjeduje nije stekla tu vrstu naobrazbe.

Na kraju sastanka, Konaković je rekao da je spreman sarađivati sa Slovenijom kako u oblasti poboljšanja poslovnog okruženja, tako i u sferi obrazovanja, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo