Kultura     | 09.03.2019. 14:21 |

U Sarajevu Prvi sajam italijanskih univerziteta (VIDEO)

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 9. marta (FENA) - Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa društvom Via Academica i Fondacijom Mozaik danas je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu organizirala Prvi sajam italijanskih univerziteta. 

Na sajmu je štandove imalo 12 prestižinih fakulteta iz Milana, Rima, Venecije, Padove, kao i italijanski odjel Univerzitata iz Lucerna. 

Amabasador Italije u BiH Nicola Minasi na ostvaranju sajama kazao je da mu je velika čast prisustvovati ovom događaju i  vidjeti toliko mladih ljudi koji su zainteresirani za akademsku podlogu u Italiji.

- Mladim ljudima, budućim studentima, želim reći da kod nas u Italiji ima mnogo stretnih i uspješnih koleg, kojima se dopada iskustvo na našim univerzitetima. Italijanski univerziteti  nude veliki izbor dodiplomskih i postdiplomskih kurseva, posebno u malim gradovima u kojima se  može odlično živjeti i studirati. Osim toga, univerziteti vrijednim studentima nude i stipendije - kazao je Minasi.

Predstavnica Via Acadmice Jovana Tintor, kazala je  da je ovaj projekt  sajma italijanskog obrazovanja podržan od  Amabasade Italije u BiH, kao i Filozofskog fakulteta  Univerzitata u Sarajevu.

- Odlučili smo da organizujemo ovakav događaj jer ima jako puno potencijala za studente koji žele da nastave studij na nekom od privatnih ili državnih univerzitata u Italiji. Italija je država koja daje najveći broj stpendija za studente sa cijelog Balkana. Imamo primjere dobre prakse u kojoj su upravo naši studenti dobili regionalne, državne i univerzitetske stipendije - kazala je Tintor.

Svi posjetitetlji , srednjoškolci i studenti, zainteresirani za studiranje ili nastvak studuiranja u Italiji, osim promotivnih materijala na štandovima, imali su priliku čuti i dvadesetominutna predavanja predstavnika italijanskih fakulteta, koji su ih upoznali sa ponudom studiranja, stpendijama i drugim pogodnostima koje njihove visokoškolske ustanove nude stranim studentima. 

Sajam završava  danas u 16.00 sati. 

Pogledajte http://fena.ba/video/2665/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1C3kB-AQYZeFBI8m_wJbwOcs1MzKXMhSB?usp=sharing

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Tajani i Schallenberg: Sada je vrijeme da BiH završi potrebne reforme i konačno pređe ciljnu liniju

Premijer Uk i ambasador Di Ruzza o uspostavi novih aviolinija i izgradnji Muzeja Ars Aevi

Baletno muzička predstava 'Leonardo' 'Nestor Theater Company' na sceni SARTR-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'