Ekonomija     | 08.03.2019. 11:27 |

Revitalizirano izletište Bare na rijeci Buni

FENA Saopćenje

MOSTAR, 8. ožujka (FENA) - Završene su aktivnosti na revitalizaciji izletišta Bare na rijeci Buni, koje Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) provodi u okviru projekta RiTour, usmjerenog na valorizaciju kulturne i prirodne baštine i njezino stavljanje u funkciju održivog turizma kroz prekograničnu suradnju povijesnih gradova Mostara, Solina i Podgorice.

Revitalizirano izletište je sada obogaćeno s jednom ribarskom platformom, a urađene su i ribarske platforme na lokalitetima Podpetak i na ušću Bune uz Neretvu.

Također je uređena i šetnica/ribarska staza uz rijeku Bunu u dužini 400 metara, koja se pruža od Karađozbegovog mosta prema vrelu Bune u Blagaju.

Ovim aktivnostima se doprinosi održivom korištenju prirodnih resursa jer se pravljenjem ribarskih platformi i uređenjem lokaliteta Bare unapređuju uvjeti za razvoj sportsko-rekreativnog turizma ovog područja i revitalizaciji kulturne baštine zbog toga što se šetnica, odnosno ribarska staza, nalazi u povijesnom dijelu Blagaja, napominju organizatori spomenutog projekta.

Izradu tehničke dokumentacije za provedbu i nadzor navedenih radova financirala je Turistička zajednica iz vlastitih sredstava.

Podsjeća se kako je u proteklom razdoblju izrađena i "Studija stanja turističkih resursa na području rijeke Bune i mogućnosti razvoja održivog turizma na tom području" za što je angažiran Studij turizma Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Studija predstavlja istraživanje neiskorištenih potencijala za razvoj turizma na danom području, vezano uz mogućnost investiranja u buduće objekte turističkog sadržaja, a poslužit će kao polazište za kreiranje regionalnih itinerara na kojima će raditi tim projekta RiTour.

Osim navedenih aktivnosti, u proteklom razdoblju su održane i promotivne aktivnosti projekta.

Naime, Turistička zajednica HNŽ-a je, zajedno s ostalim projektnim partnerima, projekt RiTour predstavila na međunarodnom sajmu Fitur koji je održan od 23. do 27. siječnja ove godine u Madridu. Turistička zajednica je promovirala područje rijeke Bune kao poželjnu turističku destinaciju te je također distribuiran promotivni leaflet s informacijama o području rijeke Bune i atraktivnim fotografijama.

Inače, projekt RiTour – "Valorizacija kulturne i prirodne baštine kroz prekograničnu suradnju urbanih turističkih destinacija na kraškim rijekama jadranskog bazena" financira Europska unija u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014 - 2020.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel