Bosna i Hercegovina     | 05.03.2019. 15:35 |

Sutra Foto safari na Vranduku

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. marta (FENA) - Na srednjovjekovnoj tvrđavi Vranduk kod Zenice sutra će biti održan Foto safari u organizaciji Društva novinara Bosne i Hercegovine i u saradnji sa Muzejom grada Zenica i Školom fotografije Dijane Muminović.

Učesnici će biti polaznici škole fotografije i fotoreporteri iz tog kraja koji će imati zadatak da fotografišu tvrđavu koju nije uspio pokoriti ni Eugen Savojski, a naknadno će biti odabrane fotografije za izložbu koja će biti postavljena u Muzeju grada Zenice početkom aprila, a potom će gostovati i u drugim bh. gradovima.

To će biti dobra prilika i za promociju onoga što rade fotoreporteri fotografi, članovi Društva, ali i  Društvo koje je pokazalo da je jedino koje pomaže ljude koji se bave novinskom,  dokumentarnom i umjetničkom fotografijom.

Osim 35-godišnje Dijane Muminović koja živi na relaciji BiH - SAD, koja je u svojoj karijeri imala nekoliko samostalnih izložbi u obje zemlje, gdje se izdvaja samostalna izložba u zgradi Kongresa SAD-a, a dobitnica je, između ostalog, nagrada fondacije Alexia, Photophilantrophy i Bob Bexter (NPPA), učesnicima Foto-safarija na Vranduku će se obratiti i održati kratko predavanje fotoreporter Oslobođenja Muhamed Tunović - Badi, slobodni reporter i snimatelj Ahmed Begičević - Sini i Slobodan Rašić - Bobara, autor brojnih izložbi dokumentarnih i umjetničkih fotografija, jedan od najposvećenijih hroničara Banje Luke.

Foto-safari na Vranduku će otvoriti predsjednik DNBiH Faruk Zupčević.

S obzirom da Muzej grada Zenica ima svoje aktivnosti taj dan na Vranduku, zajednički će biti organizovan obilazak tvrđave gdje će u njihovoj režiji biti održane srednjovjekovne igre, srednjovjekovni koncert i ručak u Bosanskoj kući.

Muzej će finansijski pomoći izradu fotografija sa foto-safarija koje će odabrati tim na čelu sa reporterom i snimateljem BHT1 i FTV Jazidom Ahmetkadićem, kao i postavku izložbe koja bi trebala biti početkom aprila u Zenici, a nakon toga i gostovati po drugim gradovima.

Fotografije će biti vlasništvo Muzeja ali će ih po potrebi ustupati Društvu novinara BiH, najavljeno je iz te organizacije. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Promocija srednovjekovnih vrijednosti i fotoreporterskog poziva na Vranduku

Foto safari na Vranduku

Promo

Novi ciklus Škole plivanja na Olimpijskom od 15. maja

m:tel Siguran NET - zaštita na mobilnom i kućnom internetu

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine