FENA biznis

Sparkasse banka osnažila poziciju u Sjevernoj Makedoniji

Saopćenje

Sarajevo, 05. mart 2019. – Steiermärkische Bank und Sparkassen AG je potpisivanjem ugovora o kupovini dionica Societe Generale stekla sve akcije u vlasništvu Societe Generale u Ohridskoj banci Societe Generale (OBSG) u Republici Severnoj Makedoniji, što predstavlja oko 74,53% akcijskog kapitala OBSG. Sa ovom transakcijom, Steiermärkische Sparkasse će moći značajno da ojača postojeću tržišnu poziciju u sjevernoj Makedoniji.

 „Zapadni Balkan nam i dalje nudi atraktivan potencijal rasta. Nakon temeljite analize

Ohridska banka Societe Generale, jedne od vodećih međunarodno aktivnih banaka u Sjevernoj Makedoniji, zaključili smo da će ova banka odgovarati poslovnom modelu Steiermärkische Sparkasse njenoj veličini i strateškoj orijentaciji. Kao regionalna banka mi smo jasno fokusirani na širenje tržišne pozicije u Štajerskoj i regionu Zapadnog Balkana. Tako da sam izuzetno zadovoljan što ovim utrostručujemo naše prisustvo u Sjevernoj Makedoniji sa jako dobrom akvizicijom kao i da se pozicioniramo kao značajna bankarska grupa u zemlji”, izjavio je

Gerhard Fabisch, izvršni direktor Steiermärkische Sparkasse.

 OBSG trenutno ima ukupnu aktivu od oko 650 miliona eura i više od 400 zaposlenih. Poslovanje je fokusirano na maloprodaju i komercijalno bankarstvo.  Steiermärkische Sparkasse je u Sjevernoj Makedoniji prisutna od 2008. godine putem Sparkasse Bank Makedonija, sa trenutnim ukupnim iznosom imovine od 350 miliona eura. Nakon preuzimanja  OBSG-a, Steiermärkische Sparkasse će imati ukupnu aktivu od oko milijardu eura u Sjevernoj Makedoniji, što je čini četvrtom po veličini u zemlji.

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.gov.ba.