Kultura     | 05.03.2019. 10:25 |

Promocija časopisa Acta Illyrica Udruženja Bahtinus

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. marta (FENA) -Centar za historijska istraživanja (CeHIS) Filozofskog fakulteta u Sarajevu organizuje promociju časopisa ACTA ILLYRICA, godišnjaka Udruženja Bathinus, posvećenog profesoru Esadu Pašaliću, saopštava CeHIS.

Promocija će biti održana u srijedu, 6. marta na Filozofskom fakultetu, s početkom u 11 sati.

O časopisu će govoriti Enver Imamović, Adnan Kaljanac, Amra Šačić Beća, glavna i odgovorna urednica, doc. dr. Amir Duranović, voditelj Centra za historijska istraživanja, te Edin Veletovac.

Esad Pašalić (1915-1967) studirao je klasičnu filologiju, arheologiju i historiju starog vijeka na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gdje je 1938. diplomirao, a 1957. godine odbranio doktorsku disertaciju pod naslovom Antička naselja i komunikacije u Bosni i Hercegovini. Osnovno područje njegova naučnoistraživačkog rada odnosi se na antičke komunikacije, antička naselja, rudarstvo i druge vidove antičke privrede u Bosni i Hercegovini. Bio je predsjednik Udruženja univerzitetskih nastavnika i naučnih radnika u Sarajevu, predsjednik Saveza istorijskih društava i Arheološkog društva, narodni poslanik i drugo.

Dobitnik je 27-julske nagrade i član niza naučnih organizacija. Od 1952. do kraja života radio na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, najprije kao docent, a zatim kao vanredni i redovni profesor. U dva navrata obavljao dužnost dekana Filozofskog fakulteta, saopšteno je iz Centra za historijska istraživanja.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel