Magazin     | 28.02.2019. 07:34 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 28. veljače (FENA) - 

- 1533. Rođen Michel de Montaigne, francuski pisac i najznačajniji esejist u povijesti čiji su "Ogledi" i "Eseji" utjecali na pisce poput Shakespearea, Molierea, Emersona i Prousta.

- 1784. John Wesley, svećenik Engleske crkve, osnovao je prvu Metodističku crkvu.

- 1849. Redovna parobrodska linija počela je prometovati između istočne i zapadne obale SAD-a. Parobrod koji je otvorio novu liniju bio je SS California, a od New Yorka do San Francisca putovao je 4 mjeseca i 21 dan.

- 1896. Umro Ante Starčević, utemeljitelj Stranke prava i jedan od najutjecajnijih političara u hrvatskoj povijesti. Osim politikom, bavio se poviješću, filologijom, književnom kritikom, filozofijom, pisanjem pjesama, dramom, političkom satirom i prevoditeljstvom. 

- 1897. Svrgnuta posljednja kraljica Madagaskara - Ranavalona III., koja je vladala od 30. srpnja 1883. godine.

- 1900. Veliko vojvodstvo Baden donijelo uredbu kojom se, prvi put u Njemačkoj, ženama daje pravo na studij na visokim školama. Dotad su mogle sudjelovati samo kao gosti slušači.

- 1920. Rođen Zaim Topčić, bosanskohercegovački književnik, pripovjedač i romansijer. Jedan je od rijetkih književnika koji su dva puta osvojili Godišnju nagradu Društva pisaca BiH. Poznata su mu djela "Grumen sunca", "Crni snjegovi", "More među jablanima" i druga.

- 1953. Znanstvenici James Watson i Francis Crick obznanili model DNA kao dvostruke uzvojnice, za što su iste godine dobili i Nobelovu nagradu.

- 1986. U centru Stockholma ubijen švedski premijer i lider Socijaldemokratske stranke Olof Palme. Jedan od najpopularnijih europskih političara ubijen je na ulici dok se sa suprugom vraćao kući iz kina.

- 1995. Skupština Republike Bosne i Hercegovine na zasjedanju u Sarajevu donijela odluku kojom je 1. ožujka proglašen Danom neovisnosti, a 25. studenoga Danom državnosti BiH.

- 2004. Više od 2 milijuna Tajvanaca sudjelovalo na mitingu "2-28 ruka-do-ruke" i formirali preko 500 kilometara dug ljudski lanac. Miting se održava svake godine kao znak sjećanja na tzv. 2-28 incident iz 1947. godine kada su se stanovnici pobunili protiv kineske vlasti nad otokom. Kineska vojska ugušila je ustanak u kojemu je ubijeno između tri i četiri tisuće Tajvanaca.

- 2013. Papa Benedikt XVI. odstupio s dužnosti poglavara Katoličke crkve. Kardinalska konklava izabrala ga je za papu 19. travnja 2005. godine.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel