Bosna i Hercegovina     | 27.02.2019. 13:59 |

Ministrica Borovac primila u nastupnu posjetu ambasadora Ji Pinga

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. februara (FENA) - Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac primila je danas u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Ji Pinga.

Zajednički je zaključeno kako Bosna i Hercegovina i NR Kina imaju izuzeto razvijenu i uspješnu saradnju, čemu je značajan doprinos tokom svog mandata dala prethodna kineska ambasadorica Čen Bo (Chen), te je izražena nada da će saradnja i u budućnosti biti intenzivirana posebno u oblasti ekonomije i kulture.

Ambasador Ping je izrazio posebno interesiranje za međunacionalnu i međureligijsku saradnju u našoj zemlji ističući kako u NR Kini 56 naroda živi u harmoniji i uvažavanju.

Ministrica Borovac je u tom kontekstu kao pozitivan primjer istaknula rad Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine koje se dijelom finansira sredstvima iz budžeta Ministarstva. Naglasila je kako smatra da vjerski lideri imaju ključnu ulogu u procesu pomirenja i povratka međusobnog povjerenja među narodima u BiH i regionu te da Međureligijsko vijeće služi kao uspješan model saradnje i zajedničkog djelovanja vodećih vjerskih zajednica i crkava u BiH.

Prilika za razmjenu iskustava je prepoznata i u mjerama NR Kine u suzbijanju siromaštva. Ambasador Ping je naveo kako je plan njegove zemlje da do 2021. godine iskorijeni siromaštvo dodajući podatak da trenutno u NR Kini 10 miliona građana žive u siromaštvu.

- Smatram kako je to oblast u kojoj je neophodno da dijelimo iskustva imajući na umu da je Bosna i Hercegovina i dalje na višem nivou ekonomskog razvoja od NR Kine - naveo je ambasador Ping, a saopćeno iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Helez u nastupnu posjetu primio ambasadora Republike Sjeverne Makedonije Jakupa Redžepija

Vijeće ministara BiH - Usvojena Godišnja platforma o obavještajno-sigurnosnoj politici

Helez - Sticz: Važna ulogu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana