Bosna i Hercegovina     | 27.02.2019. 13:53 |

Wigemark otvorio zgradu Kantonalnog suda u Bihaću

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 27. februara (FENA) - Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark otvorio je novoizgrađenu zgradu Kantonalnog suda u Bihaću, čiju je izgradnju najvećim dijelom i financirala Evropska unija.

-Ovo je objekt namijenjen građanima Unsko-sanskog kantona, kako bi imali bolji i snažniji osjećaj vladavine prava, odnosno efikasnijeg pravosuđa. Naravno, ljudima koji će ovdje raditi nije dovoljno da samo dobiju novi objekat, pa smo upravo zato i proširili svoju pomoć na aktivnosti modernizacije kompletne opreme. Sve to radimo s ciljem poboljšanja transparentnosti i efikasnosti rada na predmetima - rekao je Wigemark.

Evropska unija je za projekt izgradnje zgrade Kantonalnog suda u Bihaću izdvojila oko tri miliona maraka, dok je Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) učestvovala s iznosom od milion i po maraka. Projekt je dio šireg paketa pomoći Evropske unije za sanaciju zgrada sudova i tužilaštava, u okviru podrške jačanja vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

-S obzirom da su moje kolege izuzetno kvalitetne i sposobne, te da smo sada dobili i evropske uslove rada, nadam se da će građani USK od sada svoja prava ostvarivati u razumnim rokovima. Moramo biti iskreni, ali i ambiciozni i reći da je to naš ovogodišnji cilj - rekla je predsjednica Kantonalnog suda u Bihaću Fata Nadarević.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark je također na današnjim sastancima s premijerom USK Mustafom Ružnićem i gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem razgovarao o trenutnoj situaciji s migrantima i izbjeglicama.

Potvrđena je uspješna dosadašnja saradnja, te najavljena i realizacija novih projekata Evropske unije naročito u Bihaću, koji je najviše i pogođen migracijskim procesom.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ukrajina dobila finansijsku pomoć EU od 1,5 milijardi eura

Sankcije Evropske unije protiv izraelskih ekstremista

Evropska unija ističe obavezu poštivanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka,

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel