Bosna i Hercegovina     | 20.02.2019. 18:34 |

Nakon više mjeseci od izbora urađena većina posla konstituisanja Doma naroda

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 20. februara (FENA) - Više od četiri mjeseca nakon Općih izbora u Bosni i Hercegovini danas je urađena većina posla u vezi s konstituisanjem novog saziva Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, nivoa koji je važan za daljnju konstituciju nove izvršne federalne vlasti, ali i Doma naroda u državnom parlamentu.

Na konstituirajućoj sjednici federalnog Doma naroda odobren je federalni budžet za ovu godinu, važni akt koji nije mogao stupiti na snagu bez podrške i ovog nivoa nakon što ga je u januaru odobrio Predstavnički dom.

Također su neophodnu podršku Doma naroda dobile izmjene Zakona o budžetima koje omogućavaju da budžet za 2019. dobije i Grad Mostar, ali i ovogodišnji finansijski planovi više federalnih institucija - zavoda za zapošljavanje, za PIO, za zdravstveno osiguranje i reosiguranje te Federalni fond solidarnosti.

Tajnim glasanjem je izvršen izbor delegata za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, čije će rezultate ozvaničiti Centralna izborna komisija BiH.

Od zadataka koji podrazumijevaju konstituiranje Doma naroda, delegati su položili zakletvu te izabrali novo rukovodstvao Doma za naredni četvorogodišnji mandat, mada ne kompletirano. Od tri člana rukovodstva, imenovan je predsjedavajući Doma Tomislav Martinović iz reda hrvatskog naroda, dopredsjedavajući iz reda Bošnjaka Aljoša Čampara, dok drugi dopredsjedavajući, koji treba da bude iz reda srpskog naroda, nije izabran jer kandidat Žarko Vujović nije dobio potrebnu većinu glasova.

Formirani su delegatski klubovi sva tri konstitutivna naroda, kao i Klub Ostalih, ali Klub Srba još kadrovski nije popunjen budući da mu nedostaju tri člana. Centralna izborna komisija BiH ranije je najavila da će posebnim propisom regulisati način izbora nedostajućih delegata u ovom slučaju.

Prema propisima, svaki delegatski klub konstitutivnih članova treba da ima po 17 članova, a Klub Ostalih sedam, tako da Dom naroda ukupno ima 58 delegata.

Danas su izabrani i rukovodioci delegatskih klubova konstitutivnih naroda, a i tu je izuzetak Klub Srba jer nije predložio kandidata za tu dužnost.

Kad svi ovi procesi budu završeni, konstituisanje Doma naroda Federalnog parlamenta u novom, postizbornom mandatu, bit će potpuno okončano.

Današnje zasjedanje je završeno.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Oprečne izjave delegata o toku i ishodu prekinute sjednice Doma naroda PSBiH (VIDEO)

Prekinuta sjednica Doma naroda PSBiH, Klub Bošnjaka protiv Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH

Zbog prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH delegati iz Kluba Bošnjaka napustili sjednicu Doma naroda

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel