Bosna i Hercegovina     | 20.02.2019. 15:50 |

Švedska finansira izradu entitetskih strategija životne sredine

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 20. februara (FENA) - Izradu Strategije zaštite životne sredine Republike Srpske (RS) finansirat će Kraljevina Švedska.

Osim strateškog dokumenta za taj bh.entitet, švedski stručnjaći će raditi i strateške dokumente za zaštitu životne sredine za Federaciju BiH i za Brčko Distrikt.

U skladu s mehanizmom koordinacije, ova tri strateška dokumenta činit će Strategiju zaštite životne sredine BiH, saopćeno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a.

Kako navode, u tom resoru je, u okviru prve faze definisanja projektnog zadatka za izradu strategije zaštite životne sredine RS, održan sastanak na kojem su predstavnici institucija tog bh.entiteta, predstavnici akademske zajednice i nevladinog sektora razgovarali s ekspertima Štokholmskog instituta za životnu sredinu (SEI), koje je Ambasada Švedske u BiH angažovala da izrade ovaj strateški dokument.

Zadatak švedskih stručnjaka je da, nakon razgovora sa predstavnicima nadležnih institucija iz RS, na osnovu ustanovljenih očekivanja i strateških prioriteta, izrade detaljne projektne zadatake, kojima će se definisati sadržaj, prioriteti, očekivani rezultati i nosioci realizacije predviđenih mjera.

Resorna ministrica Srebrenka Golić je izrazila očekivanja da će se nadležne institucije i akademska zajednica RS maksimalno angažovati u izradi projektnog zadatka, kako bi taj bh.entitet dobio kvalitetan strateški dokument, tim prije što za njegovu izradu neće biti izdvajana sredstva iz budžeta.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Nadbiskup Vukšić: Crkva u BiH bori se s iseljavanjem, katolička zajednica upola manja

Švedska će nastaviti s planovima za slanje vojnika u Latviju

Švedska će kosponzorirati Nacrt rezolucije UN-a o Srebrenici

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel